Pistorius u Prištini: Tražimo deeskalaciju situacije, tenzije nikome nisu u interesu

Govoreći o Uredbi o euru kao jedinoj valuti na Kosovu, njemački ministar kaže da bi bilo bolje građanima dati rok duži od mjesec.

Uzimajući u obzir trenutne tenzije sa Srbijom i srpskom manjinom na Kosovu, upućujemo jasan poziv na zrelost i oprez, naglasio je Pistorius (Anadolija)

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius poručio je nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani da je zahtjev dana deeskalacija situacije i nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

Pistorius je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Osmani zatražio od Kosova deeskalaciju situacije i rješavanje problema dijalogom jer, kako je kazao, nikome nije u interesu podizanje tenzija.

“Kada je riječ o odnosu Srbije i Kosova, zahtjev dana je deeskalacija. Savezni kancelar je istakao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, ali to predviđa dijalog i niko ne smije i ne može imati interes da dalje ugrožava situaciju. Stoga, uzimajući u obzir trenutne tenzije sa Srbijom i srpskom manjinom na Kosovu, upućujemo jasan poziv na zrelost i oprez”, naglasio je Pistorius, prenijela je Anadolija.

‘Potrebno provođenje Ohridskog sporazuma’

Njemački ministar je kazao da razumije nestrpljenje Kosova, ali kada je riječ o Uredbi o euru kao jedinoj valuti, bilo bi bolje građanima dati rok duži od mjesec kako bi se to pitanje regulisalo.

Rekao je da Kosovo ima pravo primijeniti svoje zakone, ali deeskalaciju čine i adminstrativne mjere kao što je uspostavljanje eura kao jedine valute.

Međutim, prema riječima Pistoriusa, potrebne su adekvatnije komunikacije i informisanost kako se niko ne bi plašio. Dodao je da su to garancije za sigurnost.

Pistorius je istakao da je potrebno provođenje Ohridskog sporazuma i napredak u odnosima Kosova i Srbije.

Osmani je kazala da Srbija nije kažnjena iako je dokazano da stoji iza napada i agresije 24. septembra u Banjskoj i “umjesto da goni teroriste, nastavlja ih ohrabrivati da destabiliziraju Kosovo i regiju”.

Osmani je istakla da je Kosovu zbog toga potrebna podrška Njemačke.

‘Nije bilo mjera protiv Srbije’

“Odluka o povećanju vojnih trupa Njemačke jasan je odraz podrške našem narodu, ali istovremeno i našim zajedničkim naporima za mir, stabilnost i dugoročnu sigurnost u našoj regiji”, naglasila je Osmani.

Istakla je da se granica između Kosova i Srbije mora čuvati kako bi bila sigurna te da postupci Srbije zavise od protuodgovora, a nakon napada u Banjskoj nije bilo mjera protiv Srbije.

Kosovska predsjednica je kazala da su paralelne institucije Srbije na Kosovu davno trebale biti ukinute, ali da ih Srbija nije ukinula već ih je osnaživala.

Pistorius se sastao i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a predviđen je susret s ministrom odbrane Kosova Ejupom Maqedoncijem.

Izvor: Agencije