BH novinari odali počast kolegama ubijenim u Gazi

U isto vrijeme kad i novinari u Sarajevu, predstavnici IFJ-a okupili su se u Briselu i paljenjem svijeća odali počast novinarkama, novinarima i medijskim radnicima ubijenim tokom rata u Pojasu Gaze.

Foto: Al Jazeera

Udruga/udruženje BH novinari organizovalo je okupljanje pred Vječnom vatrom u Sarajevu kako bi odali počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze.

Time su se BH novinari pridružili kampanji Međunarodne federacije novinara (IFJ), Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine u cilju zaštite svih novinarki, novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

U isto vrijeme kad i novinari u Sarajevu, predstavnici IFJ-a i partnera okupili su se u Briselu i paljenjem svijeća odali počast novinarkama, novinarima i medijskim radnicima ubijenim tokom rata u Pojasu Gaze.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 novinarki i novinara.

Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo, poručili su BH novinari.

„Iz Bosne i Hercegovine šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze“, rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

Više novinara ubijeno u Gazi nego tokom opsade Sarajeva

Podsjetila je kako je tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno najmanje 80 novinara, fotoreportera, snimatelja, vozača – „svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u Bosni i Hercegovini proširi širom svijeta“.

„Za četiri godine rata u Bosni i Hercegovini je ubijeno 80 novinara, a za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Zato pošaljimo poruku svima, prije svega međunarodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se dešava nad novinarima u Gazi. Moraju razraditi svoje taktike, primijeniti pravila međunarodnog humanitarnog prava i zaštititi naše koleginice i kolege koji, rizikujući svoje živote, pokušavaju pronijeti istinu o onome što se događa u Pojasu Gaze“, rekla je Rudić.

„Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što se u ovom trenutku može uraditi za sve naše kolegice i kolege, te poslati poruku kako je nedopustivo ubijanje novinara/ki, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao šta se dešava u zonama ratnih sukoba, uključujući i Pojas Gaze“, kažu BH novinari.

Osim u Sarajevu, medijski radnici i radnice okupili su se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine kako bi odali počast ubijenim novinarima/kama, snimateljima i drugim medijskim profesionalcima u Pojasu Gaze.

Apel da se zaustavi zločin nad novinarima

Novinari su se okupili i u Banjoj Luci kako bi uputili apel da se zaustavi zločin nad novinarima koji izvještavaju iz Gaze.

„Međunarodne organizacije i institucije ne čine dovoljno da zaštite naše kolege da mogu raditi, živjeti, izvještavati iz Pojasa Gaze. Upravo zahvaljujući tim hrabrim novinarkama i novinarima svijet saznaje razmjere razaranja, uništavanja i šta se zapravo dešava u Pojasu Gaze“, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Novinari su se okupili i u krugu Radio-televizije Tuzlanskog kantona (Anadolija)

Na simboličan način, u krugu Radio-televizije Tuzlanskog kantona, novinari i novinarke te medijski radnici su, također, odali počast poginulim kolegicama i kolegama u izraelskoj agresiji na Gazu, javlja Anadolija.

Paljenjem svijeća i učenjem Fatihe novinari iz Tuzlanskog kantona prisjetili su se nevino stradalih kolegica i kolega u Gazi, poručivši kako rat mora što prije stati i kako se mora znati ko je kriv za zločine.

„Od početka rata u Gazi više od 90 kolegica i kolega i drugih medijskih radnika su izgubili život. Izgubili su život u želji i namjeri da izvrše svoj profesionalni zadatak, odnosno da svijetu prenesu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli praktično prilikom snimanja, neki s porodicama. Svjedoci smo da su stradale cijele porodice pojedinih kolega“, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Divković je podsjetio kako je u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini poginulo 80 novinara, od čega deset stranih, te da su BH novinari dostavili dokumentaciju Tužilaštvu BiH, jer se ubistvo novinara u ratu kvalifikuje kao ratni zločin.

Sever: Nismo šutljivi promatrači

Predstavnici hrvatskih novinarskih udruženja, paljenjem svijeća ispred Hrvatskog novinarskog društva (HND), također su se pridružili globalnom apelu da se zaustavi ubijanje novinara, ali i civila te da se zaustavi krvoproliće u Gazi, javlja Anadolija.

Polaganjem svijeća ispred spomen-ploče podignute na zgradi HND-a u sjećanje na ubijene novinare i tehničare u ratu, hrvatski novinari pridružili su se velikoj svjetskoj akciji koju su inicirali Britanski sindikat novinara, Palestinski sindikat novinara i Međunarodna federacija novinara.

Novinarima se obratila Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Evropske federacije novinara, koja je istaknula kako je ovaj čin komemoracija, prisjećanje, bdijenje za kolegice i kolege novinare koji su ubijeni u ratu na Bliskom Istoku, u ratu u Gazi.

„Mi nismo šutljivi promatrači. Znamo, vidimo, slušamo i šaljemo svoju solidarnost i podršku ljudima koji se na tom području bore da istina dođe do javnosti. Ovim paljenjem svijeća pokazujemo svoju solidarnost, da smo uz njih, želimo poslati poruku: ni novinari, ni civili ne smiju biti mete. Zaustavite ubijanje i zaustavite krvoproliće u Gazi. Želimo poslati poruku mira i kako ne želimo biti samo promatrači nego oni koji pružaju podršku i solidarnost i koji se zaista iskreno zalažu za prekid vatre odmah, prestanak ubijanja i mir“, poručila je Sever.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko poručio je kako je cilj simbolične akcije iz Zagreba i Hrvatske upozoriti na svakodnevno ubijanje novinara te poslati poruku solidarnosti obiteljima ubijenih novinara.

„Bez obzira na naciju, vjeru, oni stradaju svaki dan, obavljajući svoj posao i što je najgore, oni su izabrani kao namjerne mete. Ne vjerujem da su slučajno ubijeni s obzirom na brojku koja je stravična“, rekao je Zovko.

Izvor: Al Jazeera