Predsjednik protiv kandidata za glavnog tužioca Hrvatske jer se sastajao sa Mamićem

O čemu su mogli razgovarati u trenutku dok je Mamić pod istragom a Turudić predsjednik suda, rekao je Zoran Milanović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da kandidat za glavnog državnog tužioca Ivan Turudić ne bi smio dobiti podršku u Saboru, zato što se 2015. sastajao sa fudbalskim menadžerom Zdravkom Mamićem u vrijeme kada je Mamić bio pod istragom zbog pronevjere novca iz Nogometnog kluba Dinamo.

Turudić je u to vrijeme bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, a Milanović kaže da je sporne susrete zabilježila bezbjednosno-obavještajna agencija tokom nadzora Mamića.

Predsjednik je proteklih dana premijeru Plenkoviću poslao dopis u kojem ga je na to upozorio, a premijer je kazao da to ne mijenja stav Vlade i da je Turudić kandidat za glavnog državnog tužioca.

“O čemu su mogli razgovarati u trenutku dok je ovaj pod istragom a ovaj predsjednik suda”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić osuđen je u martu 2021. na šest i po godina zatvora za izvlačenje 15,30 miliona eura iz Dinama, ali je nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je napustio Hrvatsku i preselio se u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

U međuvremenu, braći Zdravku i Zoranu Mamića sudi se i za tzv. aferu “Dinamo 2” .

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) tereti Zdravka Mamića i ostale iz grupe da su, od decembra 2004. do decembra 2015. sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga Dinamo oštetili za više od 18,86 milione eura.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada