Varhelyi: Vrata EU-a širom otvorena za Crnu Goru

Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima, ocijenio je povjerenik Evropske komisije za proširenje.

Varhelyi: Još imamo brojna pitanja [za Crnu Goru] koja trebaju rezultate (Cagla Gurdogan / Reuters)

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi rekao je tokom službene posjete Crnoj Gori da je došao s jasnom porukom: da je ta zemlja najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima te da su joj vrata EU-a širom otvorena.

“Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeći nivo”, ocijenio je Varhelyi, prenosi Hina.

Varhelyi se u utorak sastao s najvšim crnogorskim dužnosnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varhelyiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tokom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj europski put.

Milatović je, kako je saopćeno iz njegovog ureda, tokom susreta s Varhelyijem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije.

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore, Varhelyi je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećem nivou pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjera u Poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Otvorena 33 poglavlja

“Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila Poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi preći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organiziranig kriminala i korupcije”, rekao je Varhelyi.

Rekao je da su vrata Evropske unije širom otvorena za Crnu Goru.

“S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Briselu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate”, rekao je Varhelyi za TVCG.

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije ponovno pokrenula pristupne pregovore s Evropskom unijom nakon što je u decembru kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni tužilac. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika, koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU-om, a do sada je otvorila je 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijaliste Mila Đukanovića.

Izvor: Agencije