I mediji u Crnoj Gori javljaju o protestnoj noti iz BiH

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ističu da je protestna nota upućena Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića 27. februara.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS), Milorad Dodik se tokom radne posjete Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Andrijom Mandićem, te mu dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama između Crne Gore i entiteta RS (Mediabiro/Tanjug)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je protestnu notu vlastima Crne Gore jer je predsjednik tamošnje skupštine Andrija Mandić primio predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da prilikom posjete nisu bila istaknuta obilježja BiH, već entiteta RS.

Iz ministarstva ističu da je protestna nota upućena Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića 27. februara.

Zbog sporne posjete, nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Skupštine.

I crnogorski mediji na istaknutim mjestima objavljuju vijest o protestnoj noti. Tako portal “Vijesti”, pozivajući se na Radiosarajevo.ba, prenosi:

“…Pored toga, Mandić je na sastanku govorio o tome da su ‘FBiH i RS stvorile Bosnu i Hercegovinu’, što kako se navodi, nije tačno. Prema Ustavu BiH, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republika Srpska su entiteti od kojih se sastoji BiH, koja pravno nastavlja tekovinu Republike Bosne i Hercegovine.”

Crnogorski portal “Dan” podsjeća da je zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestovalo ispred Skupštine sa porukom “Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH”.

“Razvili su zastavu Bosne i Hercegovine, a transparentom poručili “Putinovi poklisari nijesu dobrodošli”.

Tokom ulaska u zgradu parlamenta Dodik je demonstrantima pokazao tri prsta.

‘Srpski svet’

Milorad Dodik je tokom zvanične posjete Podgorici poručio da je “srpski svet” fenomenalna ideja.

Spomenuti termin se odnosi na ideologiju objedinjavanja svih Srba gdje god žive. Nastao je uzoru na “ruski svet”, koji je služio širenju kulture van Rusije i gdje se govori ruski jezik.

“Osim toga što sam predsjednik Skupštine, predsjednik sam Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas”, rekao je Mandić.

Iako je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog secesionističkih poruka, Dodik je u Crnu Goru otišao nakon što se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, četvrti put od početka invazije na Ukrajinu.

Mandić, kao jedan od lidera Demokratskog fronta sa još dvije stranke osvojio vlast na izborima 2020. godine, smijenivši DPS vladavinu, na čijem čelu je bio Milo Đukanović.

Za predsjednika Skupštine Crne Gore je izabran prošle godine.

Izvor: Agencije