Lideri bh. stranaka u Mostaru: Nema dogovora o tri ključna zakona

Predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nivou BiH danas razgovarali u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnom nivou nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovora s Evropskom unijom, prenosi agencija Fena nakon sastanka u Mostaru.

Fena podsjeća kako je riječ o Izbornom zakonu, Zakonu o Sudu BiH, te o Zakonu o sukobu interesa.

Komisije nastavljaju raditi

“Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenstva mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima”, kazao je Čović na konferenciji za novinare na kojoj je bio sa predsjednicima Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nerminom Nikšićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Kako je naveo čelnik HDZ-a BiH, komisije će nastaviti s radom u narednom periodu i ako neka od njih usaglasi zakon, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Povjerenstva su napravila ozbiljan posao, ali evidentno je da mi nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku”, dodao je Čović.

“Niko nije presretan”

Nikšić je rekao da nije postignut značajan napredak oko spornih pitanja, ali da strane ostaju opredjeljene “da probaju nastaviti raditi i doći do kompromisa”.

“Moram reći da kad smo se dogovarali da izađemo ovdje niko nije bio presretan jer smo svjesni da smo do sada imali bolje vijesti”, kazao je Nikšić i dodao da nije napravljen pomak kada su u pitanju sporna pitanja.

Sastanku u Mostaru su prisustvovali Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Snježana Novaković Bursac i Staša Košarac kao delegacija iz bh. entiteta Republike Srpske, dok su iz “Trojke” stigli Elmedin Konaković, Denis Zvizdić i Aljoša Čampara iz stranke Narod i pravda (NiP), Nermin Nikšić i Nerin Dizdar iz SDP-a, te Predrag Kojović, Edin Forto i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije