Od zločina u Štrpcima prošla 31 godina, još se traga za tijelima ubijenih

Pripadnici VRS su u Šrpcima 27. 2. 1993. na željezničkoj stanici, iz voza broj 671 koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, izveli 20 putnika i potom ih ubili.

Nijedan postupak nije vođen protiv predstavnika vojske, policije i civilne vlasti u Srbiji koji nisu spriječili otmicu civila iz voza u Štrpcima, iako su bili obaviješteni o planiranoj akciji, piše Fond za humanitarno pravo (Al Jazeera)

Navršava se 31 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske 27. februara 1993. na željezničkoj stanici u tom bh. gradu iz voza broj 671, koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, izveli 20 putnika i potom ih ubili.

Više od tri decenije kasnje, kako to primjećuje Fond za humanitarno pravo (FHP), porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu pred pravosuđem Srbije, tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i ne uspijevaju ostvariti status civilnih žrtava rata.

“Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa samo 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve”, navodi se u saopćenju Fonda.

Porodicama žrtava, većinom državljanima Srbije, ne priznaje se status civilnih žrtava rata u Srbiji koji bi im omogućio priznanje patnji koje su pretrpjeli i skromnu materijalnu podršku, a razlog tome, kako objašnjavaju u Fondu, su “diskriminatorne odredbe Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti na koje dugi niz godina ukazuju žrtve i njihova udruženja, FHP i druge nevladine organizacije”.

Smrt optuženih

Za zločin u Štrpcima pred sudovima u regiji pravnosnažno je osuđeno deset osoba, dok je postupak koji je od 2019. vođen pred Višim sudom u Beogradu protiv prvobitnih petoro (a potom, nakon smrti Ljubiše Vasiljevića 2021. godine, četvoro) optuženih vraćen na početak prošlogodišnjom odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Postupak je u januaru počeo iznova, a optuženi Jovan Lipovac preminuo je ovog mjeseca.

Nijedan postupak nije vođen protiv predstavnika vojske, policije i civilne vlasti u Srbiji koji nisu spriječili otmicu civila iz voza, iako su bili obaviješteni o planiranoj akciji.

Fond za humanitarno pravo najavio je da će, kao i svake godine, sa porodicama žrtava prisustvovati obilježavanju godišnjice ovog zločina u Prijepolju.

Izvor: Agencije