Parlament Albanije izglasao sporazum s Italijom o smještaju migranata

Albanija će držati do 3.000 izbjeglica i migranata u bilo kojem trenutku u dva centra za obradu dok se njihovi zahtjevi za azil budu obrađivali u periodu od približno mjesec dana.

Migranti spavaju na palubi broda za spašavanje migranata Geo Barents na putu za Italiju nakon spašavanja 61 migranta na drvenom čamcu u međunarodnim vodama blizu obale Libije 29. septembra 2023. (Reuters)

Parlament Albanije odobrio je sporazum da u toj balkanskoj državi budu smještene hiljade izbjeglica i migranata koje Italija bude spasila u međunarodnim vodama dok se njihovi zahtjevi za azil obrađuju, uprkos protestima opozicijskih zastupnika i grupa za ljudska prava, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na AP.

Parlament, kojim dominira ljevičarska Socijalistička partija albanskog premijera Edija Rame, izglasao je sporazum sa 77 glasova “za”, bez glasova protiv i suzdržanih, pošto su konzervativni opozicijski zastupnici pokušali poremetiti glasanje zvižducima, navodi američka agencija.

Predsjednik Bajram Begaj treba potpisati dekret kao posljednji korak odobrenja.

Protesti konzervativnih zastupnika

Konzervativni zastupnici u Parlamentu Albanije više su puta prekidali glasanje od oktobra prošle godine u znak protesta protiv socijalističke vlade.

Prema petogodišnjem sporazumu, Albanija će držati do 3.000 izbjeglica i migranata u bilo kojem trenutku u dva centra za obradu dok se njihovi zahtjevi za azil budu obrađivali u periodu od približno mjesec dana.

Sporazum je zabrinuo mnoge aktiviste za ljudska prava, dok ga Evropska unija vidi kao mogući obrazac budućeg djelovanja, ocjenjuje AP.

Izvor: Agencije