Crna Gora će ‘kralja kriptovaluta’ izručiti SAD-u

Do Kwonovo izručenje su tražile Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjeri desecima milijardi dolara.

Odluka o izručenju SAD nije pravosnažna jer branioci Do Kwona imaju pravo žalbe (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

Južnokorejski državljanin Do Kwon treba biti izručen SAD-u, koji ga teret za kriminalno udruživanje i druga krivična djela – odlučio je Viši sud u Podgorici, dok njegovi advokati tvrde da je ta odluka nezakonita.

Viši sud je saopštio da je odbacio zahtjev Južne Koreje za izručenje Kwona.

Odluka o izručenju SAD-u nije pravosnažna jer branioci Do Kwona imaju pravo žalbe.

Do Kwonovo izručenje su tražile Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjeri desecima milijardi dolara.

U Crnoj Gori traje spor o tome ko donosi konačnu odluku o izručenju Do Kwona – sud ili ministar pravde.

Odluka da se Do Kwon izruči u SAD je uslijedila pošto je Apelacioni sud naložio Višem sudu da odluči da li će “kralj kriptovaluta” biti izručen Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranijim rješenjima Viši sud je konstatovao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kwona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od država će dati prednost.

Služi kaznu u Crnoj Gori

Međutim Apelacioni sud je ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je u skraćenom postupku Do Kwon pristao biti izručen državama koje su to tražile.

Do Kwon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po potjernici Južne Koreje koja je prva dostavila zamolnicu za njegovo izručenje.

Njemu je potom suđeno u Crnoj Gori zbog falsifikovanog pasoša s kojim je namjeravao privatnim letom iz Podgorice otputovati za Dubai. Zbog tog djela južnokorejski “kralj kriptovaluta” u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Za falsifikovanje isprave je osuđen 16. juna ove godine pred Osnovnim sudom.

Zbog istog krivičnog djela osuđen je i njegov saradnik Hon Chang Joon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici 5. februara i izručen Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije