Vučić: Srbija će tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Predsjednik Srbije kaže da su poslije odluke o ukidanju dinara napadnute ‘sve srpske enklave na Kosovu’, tvrdeći da se ‘do sada najjačim udarcem prijeti progonom Srba s njihovih vijekovnih ognjišta’.

Euro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu, niti postoji ijedan akt koji bi im to omogućio, kaže Vučić (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u ponedjeljak podnijeti zahtjev u pisanoj formi za održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, nakon odluke Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina platna valuta.

Vučić je, između ostalog, rekao da su poslije odluke o ukidanju dinara napadnute “sve srpske enklave na Kosovu”, kao i da se “do sada najjačim udarcem preti progonom Srba s njihovih vekovnih ognjišta”.

“Što se tiče ukidanja dinara, od prvog Briselskog sporazuma do principa koji su potpisani 2015. godine, do svih kasnijih sporazuma, u svakom od tih akata, najznačajnija norma je pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti, zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji koje je trebalo da bude činjeno preko Zajednice srpskih opština”, kazao je Vučić, prenosi Anadolija.

Dodao je da je Kurti samoinicijativno donio odluku o ukidanju dinara.

“Njegov cilj je etničko čišćenje srpskog stanovništva sa teritorije celog Kosova i Metohije ili kako u Konvenciji o genocidu stoji formulacija: Namerno podvrgavanje Srba nepodnošljivim uslovima za život”, rekao je Vučić.

Protivljenje euru

Komentarišući reakcije Zapada povodom najava o ukidanju dinara, Vučić je naveo da su Sjedinjene Američke Države imale snažnije saopćenje od Evropske unije po ovom pitanju.

Prema njegovim riječima, euro nije zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu, niti postoji ijedan akt koji bi im to omogućio.

Iznoseći podatke o tome koliko Srbija izdvaja za davanja na Kosovu, Vučić je poručio građanima da ne treba da brinu i da će država učiniti sve da oni dobiju svoja primanja i da će pronalaziti metode i načine.

“Njihov jedini način da pobede jeste da Srba na Kosovu i Metohiji ne bude, a mi ćemo dati sve od sebe da Srbi na Kosovu i Metohiji opstanu”, poručio je Vučić.

Rekao je da će nastaviti da rade i razgovaraju sa međunarodnim partnerima, da će njegova pisma u ponedjeljak dobiti predstavnici država članica Evropske unije i institucija EU-a i predsjednici i premijeri svih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Od završetka rata 1999. godine, dinar je bio u upotrebi u sredinama na Kosovu u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

Prvi zamjenik kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnik Bislimi izjavio je da je euro bio i ostaje jedina valuta na Kosovu.

Prethodno je glasnogovornik Evropske unije Peter Stano naveo da je Evropska unija zabrinuta zbog posljedica koje bi odluka Centralne banke Kosova mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog utjecaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku.

Izvor: Agencije