O'Brien poručio da će SAD štititi BiH, kritike Čoviću, Dodiku i Izetbegoviću

James O'Brien je tokom posjete Sarajevu istakao i kako će Washington podržati visokog predstavnika u BiH u slučaju korištenja bonskih ovlaštenja.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien je tokom posjete Bosni i Hercegovini upozorio da je ta balkanska država pred rizikom zbog secesionističkih prijetnji iz entiteta Republika Srpska (RS).

Poručio je da će SAD odgovoriti na antidejtonsko djelovanje i da neće dozvoliti podjelu države.

„Bosna i Hercegovina nije bila i nije unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su podređeni državi i, da budem veoma jasan, Republika Srpska nije država prema međunarodnom pravu niti je ikada bila, i ne uživa atribute države. Veoma jednostavno“, istakao je on.

O'Brien je naglasio kako je BiH, „nastavljajući pravno postojanje Republike BiH“, zadržala svoju ulogu u međunarodnim organizacijama.

„Isto tako je potpisivala nove ugovore, poput ugovora o sukcesiji SFRJ, koji je izglasala Parlamentarna skupština BiH. I tada je odlučeno da državna imovina pripada državi, ne entitetima. Postoji način da politički čelnici to mijenjaju, a to je kroz institucije. Ali, ne može se reći da državna imovina ne pripada državi.“

Podrška visokom predstavniku

Osvrnuo se na međuentitetsku liniju, za koju je kazao kako je „slušao mnogo“ o njoj.

„Prema Ustavu BiH, mora se osigurati protok roba, ljudi, usluga i kapitala. To je osnova, piše u dokumentu da niti jedan entitet neće uspostaviti granicu između entiteta. Sada govore o nezavisnosti Republike Srpske, nezavisnosti unutar BiH, zamišljaju da će uspostaviti kontrole na granicama, pričaju o izvornom Dejtonu koji će vratiti blokade, barikade i maltretiranja koje smo vidjeli u ratu i koje su zaustavljene. To je smiješno loše pravo, i veoma opasno.“

Pomoćnik američkog državnog sekretara istakao je i kako će Washington podržati visokog predstavnika u BiH u slučaju korištenja bonskih ovlaštenja koja mu omogućavaju da smjenjuje domaće političare i nameće zakone.

O'Brian je poručio da BiH ima šansu da gradi čvršći odnos sa Sjevernoatlantskom alijansom (NATO) te da napreduje u procesu evropskih integracija koji znači ekonomsku dobit.

Mladi napuštaju Hercegovinu zbog Čovića

Pomoćnik američkog državnog sekretara je tokom posjete u Sarajevu jasno kritizirao ponašanje nekih od ključnih političara u ovoj državi.

Ovaj iskusni profesionalni diplomata, koji je u State Departmentu zadužen za Evropu i Euroaziju, u Sarajevu se sastao s članovima državnog Predsjedništva Željkom Komšićem, Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem, potom predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom.

Nakon toga je na Fakultetu političkih nauka održao predavanje o prioritetima američke politike prema BiH i regiji istakavši kako interes Washingtona za taj dio Evrope ostaje trajan s ciljem očuvanja mira i podrške procesu euroatlantskih integracija.

Iskoristio je priliku i za jasnu kritiku nekih političara, uključujući čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, spočitavajući mu da blokira izgradnju Južne plinske interkonekcije BiH s Hrvatskom jer taj projekt uvjetuje uspostavom firme “koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist”.

“To je cinizam i protiv je javnog interesa”, izjavio je O'Brien govoreći o Čoviću.

Poručio je kako bi lideri istinski posvećeni evropskoj perspektivi BiH poduzimali korake da zarastu rane iz prošlosti i promoviraju pomirenje, a za Čovića je direktno rekao se tako ne ponaša pa zato mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje.

O Izetbegoviću i Dodiku

O'Brien je kritike uputio i na račun lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, ukazujući na “korupciju s kojom je povezana njegova supruga”, a najviše zamjerki imao je na račun predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, koga je također optužio za korupciju i lično bogaćenje, prenosi Hina.

Pritom je istakao i kako Washington krajnje ozbiljno tretira secesionističke prijetnje koje dolaze iz RS-a.

Rad na Dejtonskom sporazumu

O'Brien važi za odličnog poznavatelja stanja u BiH jer je bio jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. okončan rat. Podsjetio je kako je još 1992. bio angažiran na istrazi ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, a da je kao pravnik bio uključen u izradu mirovnog sporazuma iz Daytona.

Istakavši kako govori kao “stari prijatelj”, dodao je kako želi upozoriti na ozbiljne prijetnje koje dolaze iz same države, jer BiH zbog ličnih interesa nekih političara riskira propustiti ‘voz’ evropskih integracija, što je cilj koji SAD snažno podržava.

“Pozivi na stvaranje novih granica ili promjenu međunarodno priznatih granica, pokušaji da se potpiruje i slavi etničko i nacionalističko nasilje, nepoštivanje ključnih institucija poput Ustavnog suda predstavljaju antidejtonsko, neustavno i opasno djelovanje. Na to ćemo odgovoriti i nećemo dopustiti da maligni akteri dijele državu”, kazao je O'Brien.

Slaže se kako je Dayton stvorio jako kompliciranu strukturu vlasti s puno mogućnosti za blokade, pojašnjavajući kako je 1995. cilj bio izgradnja države koja će evoluirati kako bude nužno da bi bila članica EU. No, u tom procesu pridržavanje međunarodnih standarda i zakona ostaje obaveza, a odstupanje od toga također će dovesti do reakcije SAD.

Podrška Ustavnom sudu BiH

O'Brien je iskazao i jasnu podršku Ustavnom sudu BiH, koji Dodik također pokušava potkopati, kao i visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovom mandatu s izvršnim ovlastima nametanja zakona i smjene izabranih zvaničnika.

Prije imenovanja na sadašnju dužnost u State Departmentu, O'Brien je bio koordinator za politiku sankcija, a u tom su periodu uvedene dodatne mjere Dodiku te su zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine sankcionirani neki od njegovih najbližih saradnika, poput članice Predsjedništva BiH Cvijanović.

Sankcijama su kažnjeni i sadašnji predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara iz HDZ BiH kao i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Izvor: Al Jazeera i agencije