Rama: Albanija uz Kosovo, i ako se upotrijebi oružje

Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajat će uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već se koristi oružje, rekao je premijer Albanije.

Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo postojati kao država, rekao je Edi Rama (Ognen Teofilovski/Reuters)

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će Albanija stati u odbranu Kosova i ako se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje, prenosi agencija Beta.

Rama je za televiziju ATV iz Prištine rekao kako se moli da se opcija upotrebe oružja ne pojavi u stvarnosti, ali da će, ako do toga dođe, Albanija definitivno stajati uz Kosovo, prenosi ista agencija.

“Nema sumnje da je Albanija stajala, stoji i stajat će uz Kosovo u svakom slučaju, čak i ako, ne daj Bože, stvari dođu dotle da se više ne priča, već se koristi oružje”, rekao je Rama.

Naveo je i da lideri na Kosovu i u Albaniji trebaju razmišljati o budućnosti “kako bi zemlje postale respektabilnije na međunarodnom planu”.

‘Kosovo nije samo’

“Moramo postaviti naše zemlje u realnost u kojoj saveznici imaju poštovanje prema nama”, rekao je.

Upitan kako će Albanija reagirati ako Kosovo bude napadnuto, Rama je, prema pisanju Bete, odgovorio da Kosovo nije samo i neće ostati samo.

“Albanija je članica NATO-a i geografski je entitet koji ima poseban odnos s Kosovom, a svaki napad na Kosovo je napad i na Albaniju. S druge strane, Kosovo nije samo i ima strateške saveznike bez kojih ne bi moglo postojati kao država”.

Iz tog razloga, kako je rekao Rama, “moramo razmišljati o težini kosovskih saveznika”.

Izvor: Agencije