Krivična prijava protiv predsjednika Crnogorske skupštine zbog srbijanske zastave

Andrija Mandić je tokom prijema mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u kancelariji istaknuo trobojku koju politički predstavnici Srba doživljavaju kao zastavu ‘tradicionalne Crne Gore’.

Kako će se Andrija Mandić „ponašati“ na novoizabranoj funkciji tek treba da se vidi, ali mali je broj onih koji vjeruju da je on promijenio svoj politički kurs i odustao od „velikosrpskih“ ideja
Čelnik Crnogorske skupštine Andrija Mandić pod optužbama za zloupotrebu službenog položaja (Al Jazeera)

Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca podnijeli su krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića zbog osnovane sumnje da je, isticanjem zastave druge države u svojoj kancelariji, zloupotrijebio službeni položaj.

Mandić je u januaru, tokom prijema mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, u svojoj kancelariji uz državnu zastavu istakao i trobojku koju politički predstavnici Srba doživljavaju kao zastavu “tradicionalne Crne Gore”.

Prosrpski i proruski političar

Opozicijske stranke, koje su podnijele prijavu protiv predsjednika Parlamenta i čelnika Nove srpske demokratije, saopćile su da je sada na potezu tužilaštvo.

Rekli su da je Bošnjačka stranka odbila poziv da im se pridruži.

Mandić je na čelo Crnogorske skupštine izbran krajem oktobra, kao prosrpski i proruski političar.

Vanjskopolitički prioriteti njegove partije su ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a protivnik je i članstva Crne Gore u NATO-u.

Izvor: Agencije