Blinken: Dijalog pod posredstvom EU jedini pravi put za Kosovo i Srbiju

Pružamo podršku svim naporima da se unaprijede međusobni odnosi i evropske integracije, rekao je američki državni sekretar koji boravi u jednodnevnoj posjeti Tirani.

Blinken je prvi put u svojoj karijeri posjetio Tiranu (Armando Babani / Reuters)

Dijalog pod posredstvom Evropske unije jedini je pravi put za Kosovo i Srbiju, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken koji boravi u Tirani.

“Kada sam počeo da radim u State Departmentu, izazov je bio Balkan, Bosna i Hercegovina, pa Kosovo. Mi smo zaista ljudi koji imaju ideju da se ne možemo vratiti u prošlost. Iz tog razloga, mi pružamo podršku svim naporima da se unaprijede međusobni odnosi i evropske integracije”, rekao je Blinken tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Blinken je čestitao Albaniji na, kako je rekao, ulozi te zemlje u regionalnoj stabilnosti i integraciji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Albanian post.

Rama: Nema dijaloga vez konsultacija sa SAD-om

Albanski premijer Edi Rama rekao je da Kosovo ne treba u budućnosti da preduzima nikakve korake u dijalogu Kosova i Srbije bez prethodne konsultacije sa SAD.

”Nijedan korak naprijed u dijalogu ne treba preduzeti bez konsltacija i koordinacije sa američkim partnerima. Neki glasovi mogu se dobiti odlukama koje nisu konsultovane sa Amerikancima, ali budućnost, nikako”, rekao je Rama.

Dodao je da “bez SAD i njihovih partnera Kosovo ne bi bilo nezavisno.

”Dobro je da Albanci ne zaborave da bez SAD-a ne bi bilo nezavisne države Kosovo i da interes SAD-a u ovom regionu, a posebno interes za nesmetano odvijanje poslova u Albaniji i na Kosovu nije interes nekog drugog”, rekao je Rama.

Jednodnevna posjeta Tirani

Blinken je danas, prvi put u svojoj karijeri, posjetio Tiranu.

U glavni grad Albanije doputovao je u popodnevnim satima.

Nakon Tirane, Blinken putuje u Minhen gdje će zajedno sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris učestvovati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Izvor: Agencije