Širi se istraga protiv bivšeg predsjednika Suda BiH i šefa obavještajne agencije

Debevec i Memhedagić uhapšeni su pod sumnjom da su organizirali ilegalno prisluškivanje sudaca i tužioca državnog suda i tužilaštva.

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija na području Sarajeva (Fena)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora bivšem predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, koji su uhapšeni u decembru prošle godine. Dok se istraga protiv njih nastavlja, policija nastavlja s hapšenjima.

Debevec i Memhedagić uhapšeni su pod sumnjom da su organizirali ilegalno prisluškivanje sudaca i tužioca državnog suda i tužilaštva.

Prvobitno određivanje pritvora od 30 dana ranije je produženo, a Tužilaštvo BiH u srijedu je potvrdilo kako traži da oni i dalje ostanu u zatvoru maksimalne sigurnosti, u Vojkovićima kod Sarajeva, jer sada proširuje istragu, javlja Hina.

Tužilaštvo BiH proširilo istragu

“Istraga je proširena na više drugih događaja, pod sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti”, navode iz Tužilaštva BiH.

Istovremeno je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila kako je, u okviru istrage protiv bivšeg predsjednika suda i čelnika obavještajne službe, uhapsila još jednu osobu koju sumnjiči za lažno predstavljanje.

U okviru operacije pod kodnim nazivom “Kodeks” policajci su pretražili i šest lokacija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, ali SIPA nije precizirala je li došlo do zapljene.

Debevec je nakon hapšenja smijenjen s mjesta predsjednika Suda BiH, dok je Mehmedagić s mjesta šefa OSA-e još u februaru 2023. godine.

Izvor: Agencije