Od ponoći više ne važe dokumenti sa starim imenom Sjeverne Makedonije

Makedonija je 12. februara 2019. promijenila ime u Sjeverna Makedonija i imala je obavezu dokumente uskladiti s novim ustavnim imenom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopćilo da od 13. februara ove godine važe samo pasoši i vozačke dozvole s novim imenom države (EPA)

U ponoć u Sjevernoj Makedoniji istječe prijelazni rok od pet godina, odnosno odredba Prespanskog sporazuma, prema kojoj prestaju važiti putne isprave i dokumenti za međunarodnu upotrebu, koji sadrže stari naziv države – Republika Makedonija.

Šef diplomatije Bujar Osmani najavio je prošle sedmice na brifingu za medije da će se građani, koji se zateknu u inozemstvu nakon 12. februara, a koji imaju stare putne dokumente, moći vratiti u zemlju s putnom ispravom koja se izdaje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Lične karte će važiti i nakon 13. februara

Prespanskim sporazumom, a koji je stupio na snagu 12. februara 2019. godine, pasoši sa starim imenom države istječu pet godina kasnije, odnosno 12. februara ove godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je ranije da od 13. februara ove godine važe samo pasoši i vozačke dozvole s novim imenom države – Sjeverna Makedonija. Lične karte će važiti i nakon 13. februara, a građani će ih moći bez problema koristiti na makedonskoj teritoriji.

Makedonija je 12. februara 2019. godine promijenila ime u Sjeverna Makedonija na osnovu sporazuma o rješavanju spora s Grčkom i, prema Prespanskom dogovoru, imala je obavezu dokumente uskladiti s novim ustavnim imenom.

Izvor: Agencije