Razrješeni makedonski ministri zdravlja i uprave

Sa 62 glasa ‘za’ u Sobranju, Fatmir Mexhiti i Azir Aliu su smijenjeni na prijedlog prijedlog tehničkog premijera Talata Xhaferija.

Xhaferi (u sredini) naveo da po zakonu ne mogu postojati dva opoziciona predstavnika u Vladi (Reuters)

Skupština Sjeverne Makedonije je, sa 62 glasa “za” i nijednim “protiv”, razriješila ministra zdravlja Fatmira Mexhitija i ministra informacionog društva i uprave Azira Alijua, ali bez prisustva zastupnika opozicione VMRO-DPMNE, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na makedonske medije.

Dvojica ministara su smijenjena na prijedlog tehničkog premijera Talata Xhaferija koji je, obrazlažući svoj stav, rekao da po zakonu ne mogu postojati dva opoziciona predstavnika u Vladi i da je to glavni razlog zašto je predloženo razrješenje i jednog i drugog ministra, prenosi portal Plusinfo.mk.

Demiri i Bajrami predloženi

Za novog ministra zdravlja predložen je dosadašnji direktor Klinike u Tetovu Ilir Demiri, a za ministra informacionog društva i uprave Naim Bajrami.

Pred glasanje u petak navečer oglasio se Azir Aliu i optužio ministra za politički sistem Artana Grubija da je donio odluke o otpuštanju kadrova Alijanse Albanaca jer nisu podržavali članove Demokratske unije za integracije (DUI).

“Do jučer se nagađalo da DUI kontrolira albanske stranke, a danas se vidi da ih DUI kontrolira i otvoreno odlučuje ko će biti ministar. Ali to je puč”, rekao je Aliu.

Izvor: Agencije