Četiri miliona spasila BHRT od gašenja

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović nazvao je tu odluku “pojasom za spašavanjem državnog RTV servisa, ali i upozorio da je riječ o kratkoročnom rješenju.

Zaposlenici BHRT-a u nekoliko su navrta iskazali nezdovoljstvo i upozoravali da bi njihovo gašenje vodilo slomu cijelog sistema javnog RTV emitiranja (Pixsell)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija, javlja Anadolija.

“Ovom odlukom nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za pristupanje pregovorima s Evropskom unijom”, saopšteno je Vijeća ministara BiH.

Kratkoročno rješenje

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović nazvao je tu odluku “pojasom za spašavanje državnog RTV servisa”, ali i upozorio da je riječ o kratkoročnom rješenju.

“Trebat će uraditi još neke korake kako bi se status BHRT-a, kao i ostalih javnih emitera u Bosni i Hercegovini, uredio onako kako to zakon predviđa”, dodao je.

Državni RTV servis od januara nema izvora finansiranja nakon što je, kako su ranije naveli, Federalna radio-televizija prestala ispunjavati zakonsku obavezu da polovicu prikupljene pretplate građana proslijedi na račun BHRT-a. Radio-televizija Republike Srpske tu obvezu ne ispunjava od 2017. godine, pa su ta dva entitetska emitera dužni BHRT-u oko 50 miliona eura, prenosi Hina.

Zaposlenici BHRT-a u nekoliko su navrta iskazali nezadovoljstvo i upozoravali da bi njihovo gašenje vodilo slomu cijelog sistema javnog RTV emitiranja.

Evropska komisija je među 14 prioriteta za približavanje BiH prema EU-u navela stabilno finansiranje javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada