Visoka delegacija NATO-a čvrsto podržala Bosnu i Hercegovinu

Posjeta je upriličena na inicijativu vlasti, dva i po mjeseca nakon posjeta generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza Jensa Stoltenberga.

Predstavnici Sjevernoatlanskog vijeća razgovarali su s članovima Predsjedništva BiH (Fena)

Predstavništvo NATO saveza, predvođeno zamjenikom generalnog sekretara Mirceom Geoanom, u dvodnevnoj je posjeti Bosni i Hercegovini, tokom koje se sastaje sa predstavnicima najviših državnih institucija, međunarodne zajednice, zapovjedništvom EU snaga i nevladinim organizacijama.

U fokusu razgovora o praktičnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom planirana je i posjeta bazi Oružanih snaga u Rajlovcu. Posjeta je upriličena na inicijativu vlasti, dva i po mjeseca nakon posjeta generalnog sekretara Sjevernoatlantskog vijeća Jensa Stoltenberga.

Predstavnici Sjevernoatlanskog vijeća razgovarali su i s članovima Predsjedništva BiH. Sastanku nije prisustvoala Željka Cvijanović, članica predsjedništva iz bh. entiteta Republika Srpska.

‘Važna posjeta’

“Veoma sam ohrabren nakon ovog sastanka, zamjenik generalnog sekretara i ambasadori zemalja u NATO-u su nedvojbeno danas poručili da čvrsto stoje iza BiH, njene nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Svi su vrlo jasno poručili da najoštrije osuđuju bilo kakav poziv na secesiju i ugrožavanje suvereniteta i nezavisnosti BiH”, poručio je Bećirović.

O važnosti posjete govorio je i Josip Brkić, predsjednik državne Komisije za saradnju s NATO-om.

“Znakovito je da u ovom trenutku posjećuju BiH, jer se šalje poruka da je BiH stabilna država, nije sigurnosno ugrožena, ali jeste pod budnim okom Saveza. U ovom geopolitičkom odnosu i prostoru šalje se jasna pruka kojoj grupi, porodici BiH pripada”, rekao je Brkić.

‘BiH nije neutralna, nego jasno opredijeljena’

Bosni i Hercegovini je 2020. odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a punopravno članstvo je cilj je zacrtan i važećim zakonom o odbrani, no njegovom se dosezanju protive političari iz reda bosanskih Srba koji već godinama blokiraju provedbu reformi odbrambenog sektora, podsjeća Hina.

Predsjednik bosanskohercegovačkog Milorad Dodik ponovo je prijetio kako će s tim blokadama nastaviti. Na članstvo BiH u NATO-u iz Republike Srpske neće pristati sve dok se na to eventualno ne odluči i Srbija. Dodik ujedno insistira na što snažnijim vezama s Rusijom.

Bećirović je rekao kako će se uprkos takvim blokadama insistirati na članstvu u NATO-u jer BiH “nije neutralna, nego je jasno opredijeljena”, a tijela vlasti usvojila su sve potrebne dokumente za pridruživanje Savezu. Također je izjavio da proruski političari u BiH ugrožavaju mir u regiji i pritom je direktno prozvao Dodika.

Rekao je kako je stoga od članova Sjevernoatlantskog vijeća zatražio ubrzano primanje BiH u NATO.

Izvor: Al Jazeera i agencije