Dodik odlikovao mađarskog premijera Orbana

Dodik je, osim Orbana, Ordenima zastave odlikovao i predsjednika Nenada Stevandića, Vladimira Orlića, Matiju Beckovića i Nenada Kecmanovića.

U Banjoj Luci traje obilježavanje neustavnog dana ovog bh. entiteta (Strahinja Aćimović/Tanjug)

Na ceremoniji obilježavanja dana bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci dodjeljenja su odlikovanja, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH kojima je 9. januar kao dan RS-a proglašen neustavnim.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je najviše odlikovanje, orden Republike Srpske, ove godine dodijelio i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Dodik je, osim Orbana, Ordenima zastave odlikovao i Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Vladimira Orlića, predsjednika Narodne skupštine Srbije, književnika Matiju Beckovića, bivšeg političara i politologa Nenada Kecmanovića.

Dodik je prošle godine dodijelio pedesetak različitih odličja, a prvi na listi bio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

(Strahinja Aćimović/Tanjug)

Ove godine je u povodu obilježavanja 9. januara najavljeno i održavanje mimohoda u centru grada s više od 3.000 učesnika.

Među njima je blizu 900 pripadnika policije i kadeta s oružjem, opremom i oklopnim vozilima.

Prvi put ove godine, vlasti tog bh. entiteta najavljuju korištenje više od 200 dronova u izvedbi svjetlosnih instalacija.

Početak progona i ratnih zločina

Ustavni sud BiH ranije je naveo u svojim odlukama da bh. entitet Republika Srpska može obilježavati svoj dan, ali da to ne može biti 9. januar.

Taj datum, 9. januar 1992. godine, za nesrpsko stanovništvo označio je početak progona i ratnih zločina.

Dva američka borbena aviona preletjela su u ponedjeljak Bosnu i Hercegovinu u znak podrške zemlji uoči parade u RS-u.

Američka ambasada u Sarajevu saopćila je da je let aviona F16 “demonstracija opredijeljenosti SAD-a” za osiguranje teritorijalnog integriteta BiH u odnosu na “secesionističke aktivnosti” koje zagovaraju vlasi u RS-u.

Američki lovci su letjeli iznad Tuzle i Brčkog na sjeveroistoku, ali su se, kako se navodi, mogli čuti u Banja Luci, gradu koji će biti u fokusu ceremonije u utorak.

Izvor: Al Jazeera