Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za terorizam i učestvovanje na stranim ratištima

Optuženi Adnan Ćatić se tereti da je tokom 2013. isplanirao i realizovao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje grupi Jabhat al-Nusra.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za terorizam i učestvovanje na stranim ratištima protiv Adnana Ćatića, državljanina BiH rođenog 1988. godine u Zenici, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. isplanirao i realizovao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje grupi Jabhat al-Nusra, koja djeluje na području Sirije i koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom, prenosi Anadolija.

“Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1. jula 2013. godine, napustio BiH s aerodroma Sarajevo, otišao na teritoriju Turske, odakle je ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji Jabhat al-Nusra, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica proslijeđena Sudu BiH

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić prošao je vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u ovoj grupi i učestvovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, gdje se zadržao oko osam godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran te je 17. novembra 2023. godine lišen slobode od strane pripadnika Granične policije BiH, a na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, otkada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo “organizovanje terorističke grupe” iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH, a u svezi sa kaznenim djelom “terorizam” iz članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Agencije