AP o preletima američkih borbenih aviona iznad BiH

Američka novinska agencija piše da ‘zemlje Zapada strahuju da bi Rusija mogla da pokuša da izazove probleme na Balkanu da bi skrenula pažnju sa invazije na Ukrajinu’.

Američki avion na nebu Bosne i Hercegovine (Američka ambasada Sarajevo)

Dva američka borbena aviona trebalo bi da u ponedjeljak prelete Bosnu i Hercegovinu “u demonstraciji podrške integritetu te balkanske zemlje suočene sa sve više secesionističkom politikom proruskog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika”, piše američka novinska agencija AP.

“F-16 Fighting Falcons” letjet će u okviru zajedničke obuke zrak-zemlja u kojoj učestvuju američke i snage BIH. Preleti će biti u regijama istočnog grada Tuzle i Brčkog, navodi se u saopštenju Ambasade SAD-a u Sarajevu, prenosi Beta.

“Ova bilateralna obuka je primer napredne vojne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, kao i pokazuje opredijeljenje Sjedinjenih Američkih Država da osiguraju teritorijalni integritet BiH u suočavanju sa … secesionističke aktivnosti”, prenosi AP iz saopštenja.

U tekstu piše i da su “Sjedinjene Američke Države naglasile da Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju i da će djelovati ako neko pokuša da promijeni taj osnovni element” Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u  BIH 1992-95.

“Etnički sukob 1990-ih izbio je zato što su bosanski Srbi htjeli da stvore vlastitu državu i pridruže se susjednoj Srbiji. Više od 100.000 ljudi ubijeno je prije no što je rat okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD-a kojim su stvoreni srpski i bošnjačko-hrvatski entiteti koje drže zajedničke institucije”, piše AP.

Dodikov prkos

Dalje se kaže da “Dodik koji je predsjednik srpskog entiteta Republike Srpske, prkosi američkim i britanskim sankcijama uvedenim zbog njegove politike. Uz podršku Rusije, on je više puta pretio da će odvojiti polovinu koju vode Srbi od ostatka Bosne”.

Dodikova vlada planira u utorak da održi proslavu kontroverznog nacionalnog praznika koji je Vrhovni sud BiH proglasio nezakonitim. Bosanski Srbi su 9. januara 1992. proglasili stvaranje nezavisne države u Bosni, što je dovelo do krvoprolića, piše AP.

AP navodi da je “Dodik odbacio prelet američkih aviona, ironično rekavši da bi to doprinijelo proslavi u utorak, koja rutinski uključuje paradu naoružane policije i njihove opreme”.

AP piše da “zemlje Zapada strahuju da bi Rusija mogla da pokuša da izazove probleme na Balkanu da bi skrenula pažnju sa invazije na Ukrajinu koju je pokrenula Moskva prije skoro dvije godine” i navodi da se u saopštenju američke ambasade navodi da je “Bosna i Hercegovina ključni američki partner sa zajedničkim ciljem regionalne stabilnosti”.

Američka agencija piše da BIH traži ulazak u Evropsku uniju, ali su napori za to zaustavljeni zbog sporih reformi i unutrašnjih podjela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada