Ambasada SAD-a: Prelet američkih lovaca pokazuje posvećenost teritorijalnom integritetu BiH

Američka ambasada kaže da ponedjeljak nije slučajno odabran za vježbu jer tada u RS-u počinje obilježavanje dana tog entiteta.

Američki lovci F-16 na nebu iznad BiH poruka su čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku koji zagovara odcjepljenjem Republike Srpske (Reuters)

Vojna vježba američkih borbenih aviona F-16 nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, zakazana za ponedjeljak, znak je podrške teritorijalnom integritetu te zemlje u jeku secesionističkih djelovanja protivnih temeljima Dejtonskog sporazuma, saopćila je ambasada SAD u Sarajevu.

U saopćenju se potvrđuje kako će u popodnevnim satima dva borbena aviona tipa F-16 izvesti nad sjevernim dijelom BiH, odnosno širim područjem Tuzle i Brčkog, kopneno-zračnu vježbu usmjeravanja aviona na ciljeve na zemlji, zajedno s pripadnicima Oružanih snaga BiH, u sklopu naprednog stupnja saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Američka ambasada također je potvrdila kako ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. januara kao dana tog entiteta, unatoč ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.

Poruka Dodiku

“(Obuka) pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Američke Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na odcjepljenje te da će djelovati ukoliko neko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Dejtona”, stoji u izjavi u kojoj se jasno aludira na prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske, koje iznosi čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, piše Hina.

Uz avione F-16, nad nebom BiH letjet će i opskrbni zračni tanker KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u zraku “iznad teritorija entiteta RS u BiH”. Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.

“Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD-a da projeciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima”, saopćila je ambasada SAD-a u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada