Provociranje povratnika u RS uz pogrdne povike i pucnjavu

Uz povike “Ustajte, balije”, kolona vozila, okićena srpskom zastavom i badnjakom, prošla je u subotu kroz povratničko naselje Drum u Vlasenici.

Nadzorne kamere na kućama Bošnjaka u Vlasenici i Potočarima, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, zabilježile su provociranje povratnika pogrdnim povicima i pucnjevima iz vatrenog oružja.

Uz povike “Ustajte, balije”, kolona vozila, okićena srpskom zastavom i badnjakom, prošla je u subotu kroz povratničko naselje Drum u Vlasenici.

Policija u Vlasenici u saopćenju navodi kako se poduzimaju mjere i radnje pod nadzorom dežurnog tužitelja, te pozivaju građane da se uzdrže od sličnog ponašanja.

U međuvremenu su se pojavili i snimci koji otkrivaju trenutak korištenja vatrenog oružja ispred kuća povratnika u Potočarima kod Srebrenice.

Kolona vozila, povodom pravoslavnog Božića, pod pratnjom policije kretala se na relaciji Bratunac – Srebrenica.

Reakcije federalnih ministara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je danas s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Sinišom Karanom o povratnicima u entitet RS. Isak je od Karana tražio poduzimanje mjera i radnje koje se odnose na zaštitu povratnika u RS. Karan je naveo kako MUP RS poduzima sve da se osigura opća sigurnost u RS-u.

Reagirao je federalni ministar poduzetništva Vojin Mijatović na društvenoj mreži Facebook gdje je kritizirao, kako je naveo “‘velike’ patriote”:

“Ni današnji dan ne može proći bez da sramotite sopstveni narod i ne iživljavate se na slabijima i malobrojnijima. Jel to srpstvo, jel to pravoslavlje, jel to hrišćanstvo? Fuj sramoto ljudska!!! Pozivam bezbednosne institucije da reaguju i zaštite povratnike bez odlaganja”, napisao je i dodao:

“Ja se lično izvinjavam svim ljudima koje su uznemirile ovakve nemile scene, suosećam sa vama i budite sigurni, takvi podjednako mrze i mene i vas, ali takvi nisu sav srpski narod! Ološi Božić je, ima li šta ljudsko u vama?!”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada