Pravoslavni vjernici slave Božić

Božić, zajedno sa Vaskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

U Hramu svetog Save u Beogradu proslava Božića počela je služenjem ponoćne liturgije (Tanjug)

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar obilježavaju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Tim povodom će patrijarh Porfirije u sjedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji služiti svetu arhijerejsku liturgiju, prenosi Tanjug.

Božić, zajedno sa Vaskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalemska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Trodnevno slavlje

Srpska pravoslavna crkva i vjernici Božić slave tri dana.

Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Pravoslavni vjernici se tradicionalno pozdravljaju sa Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi, a hramovima se čita poslanica arhijera Srpske pravoslavne crkve.

Praznični običaji

U Srbiji je na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, podsjeća agencija Beta.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

U Srbiji je Božić od jula 2001. i državni praznik.

Izvor: Agencije