Zamjenik ministra: Američki borbeni avioni nadlijetat će BiH uoči 9. januara

Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave dana RS-a, tvrdi zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

F-16, Zrakoplov, Borbeni zrakoplov
U zračni prostor BiH bi 8. januara trebali ući avioni F-16 (EPA)

Američki borbeni avioni će izvesti vježbu iznad teritorije Bosne i Hercegovine 8. januara, na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

Tu je informaciju lokalnim medijima potvrdio zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, kojeg je na tu dužnost postavio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, prenosi Hina.

Prema medijskim navodima, u zračni prostor BiH u ponedjeljak bi trebali ući avioni F-16 a Goganović to kvalificira kao provokaciju za što suodgovornim smatra ministra odbrane Zukana Heleza (SDP BiH).

Tvrdi kako je upravo Helez taj koji je “preko noći” dopustio da se obuka kontrole napada koju su zajednički planirale Oružane snage BiH i američka ratna avijacija organizira 8. januara, iako je ona trebala uslijediti tek krajem mjeseca.

‘Provokacija srpskog naroda’

Za Goganovića je to “klasična provokacija srpskog naroda”.

“Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave dana RS-a”, izjavio je Goganović, zaprijetivši istragom i procesuiranjem svih koji su u tome sudjelovali.

Najavljenu je vježbu na dan kada u Banjoj Luci planira svečanu akademiju u povodu neustavnog dana RS-a na društvenoj mreži X komentirao i Dodik.

Napisao je kako nije službeno informiran o vježbi američkih vojnih aviona, no zna da za to nema saglasnosti Predsjedništva BiH.

“A kad su već tu, vjerujemo kako će svojim prisustvom podržati proslavu dana Republike Srpske”, napisao je Dodik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada