Pravoslavni vjernici obilježavaju Badnji dan

Vjernici u Crnoj Gori Badnji dan obilježavaju u atmosferi podjele na dvije pravoslavne crkve, Srpsku i Crnogorsku.

Liturgija u Hramu svetog Save u Beogradu (Tanjug)

Pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar danas obilježavaju Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Badnji dan je posljednji dan božićnog posta, a ujedno i dan koji predstavlja veliku sreću jer porodica na Badnje večer okupljena za posnom trpezom dočekuje dan rođenja Hristovog.

Na Badnji dan se u pravoslavnim hramovima služi liturgija, kao i večernja služba sa paljenjem badnjaka.

U Hramu svetog Save u Beogradu jutros je održana liturgija. Paljenje badnjaka je u 16 sati, bdijenije od 17 sati, a arhijerejska božićna liturgija počet će u ponoć.

Na Badnji dan sječe se badnjak, najčešće hrastovo drvo, koji se nvečer sa slamom unosi u kuću. Slamom se posipa pod kuće, čime se dom simbolično pretvara u vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist.

Badnjak se, uz niz radnji koje se izvode u cilju osiguranja zdravlja i napretka kuće i porodice, loži, a potom počinje večera.

Običaje oko Badnjeg dana Srbi su naslijedili od predaka. Neki od tih običaja imaju pagansko porijeklo, da bi im crkva kasnije dala hrišćansko obilježje, prenosi Tanjug.

Trostruko podijeljeni pravoslavni vjernici u Crnoj Gori

Badnji dan obilježavaju i vjernici u Crnoj Gori, no u atmosferi podjele na dvije pravoslavne crkve, Srpsku i Crnogorsku. Badnjake će, tradicionalno, ložiti odvojeno jedni od drugih.

Dodatnu podjelu među pravoslavnim vjernicima donio je nedavni raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) kada je na takozvanom “opće-crnogorskom zboru” od dijela vjernika prisilno umirovljen mitropolit crnogorski Mihailo, a na njegovo mjesto postavljen vladika nikšićki Boris Bojović. Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC-a, te je pozvao vjernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da sa njim lože badnjake.

Tako će pravoslavni vjernici u Crnoj Gori u nedjelju, trostruko podijeljeni dočekati najradosniji hrišćanski praznik Božić, koji će svećenstvo obilježiti liturgijama u crkvama širom te zemlje, prenosi Hina.

U božićnoj poslanici mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije, inače najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori, rekao je da u svakom pravoslavnom domu u Crnoj Gori Božić označava punoću porodičnog zajedništva, ali je nije propustio tradicionalno poslati političke poruke o “ugroženosti” Srba na Kosovu.

“Kada smo god u Crnoj Gori, okupljeni oko naših hramova i badnjaka, slavili i pevali, uvek smo spominjali raspeto Kosovo i Metohiju. Vidimo koliko su danas naša braća i sestre, pravoslavni Srbi na tom svetom i svesrpskom ognjištu obespravljeni. Kako se na štetu naših sunarodnjaka primenjuju dvojna merila pilatovske pravde. Vidimo i koliko su moćnici ovog sveta neosetljivi na srpske patnje i stradanja. Zbog toga smo veoma zabrinuti, ali imamo nadu u Boga koji neće ostaviti svoj verni narod ni njegove svetinje”, rekao je Mitropolit SPC Joanikije u poslanici.

Raskol unutar CPC-a

Mitroplit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je da mu je dužnost da kao poglavar CPC-a sve pozdravi, blagoslovi i poželi da Badnji dan i Božić proslave u ljubavi, miru i slozi, “kao što je vekovima radio crnogorski narod na ovom crnogorskom tlu punom istorijskih bura i potresa”.

Prethodno je iz njegovog ureda saopćeno da je on jedini mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, te da iz crkve isključeni Boris Bojović nije upisan u crnogorskom ministarstvu pravde kao čelnik CPC-a.

Bojović je vjernicima poručio “da smo u ovom vremenu podjela pozvani da ih okončamo vjerom i razumnim dijalogom”. Pozvao je vjernike na tradicionalno nalaganje badnjaka na Cetinju u 15 sati, na kojem će se okupiti i pristalice drugog crnogorskog mitropolita Mihaila.

Samo pedesetak metara dalje, na platou ispred cetinjskog manastira badnjake će ložiti vjernici Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada