Schmidt poručio Dodiku da ne djeluje na štetu Republike Srpske

Schmidtov komentar uslijedio je nakon što je Dodik najavio da će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vladajuću koaliciju u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne djeluje na štetu Republike Srpske i njenih građana.

Schmidtov komentar uslijedio je nakon što je Dodik najavio da će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon kojim će biti predviđeno provođenje lokalnih i opštih izbora u ovom entitetu, a za koje, kako je rekao, ne bi bila nadležna Centralna izborna komisija BiH.

“Pravac djelovanja koji koristi svima je usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi jačanja izbornog integriteta. Očekivanja visokog predstavnika u tom pogledu su jasna”, navedeno je u saopćenju OHR-a, prenosi Tanjug.

Najava izbornog zakona RS-a

Dodik je u srijedu najavio da će Republika Srpska kreirati svoj izborni zakon, odnosno, prenijeti nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republiku Srpsku.

“Vratićemo nadležnost koja nam pripada”, poručio je Dodik.

Njegova najava uslijedila je nakon što je Schmidt sredinom decembra prošle godine najavio da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko to zakonadavci ne urade.

Nedugo zatim Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je tehničke izmjene Izbornog zakona koje, između ostalog, predviđa primjenu novih tehnologija u izbornom procesu i daje veća ovlaštenja Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da većinom glasova bude usvojen i u Domu naroda BiH.

Izvor: Agencije