Četiri bebe u Beogradu umrle od velikog kašlja, jedno dijete u teškom stanju

Na Institutu za majku i dijete u Beogradu od posljedica velikog kašlja preminule su četiri bebe, dok je jedno dijete u teškom stanju stavljeno na respirator.

U Srbiji sve više oboljelih od velikog kašlja, ljekari pozivaju na vakcinaciju (Al Jazeera)

Na Institutu za majku i dijete u Beogradu od posljedica velikog kašlja preminule su četiri bebe, dok je jedno dijete u teškom stanju, rekao je upravnik pedijatrijske klinike tog Instituta.

Međutim, nije precizirao u kojem periodu su se smrtni slučajevi dogodili. Prvi pacijenti s velikim kašljem u Beogradu su zabilježeni u martu prošle godine, a do 28. januara je, službeno potvrđeno 700 slučajeva. Najteži oblici javljaju se najčešće kod novorođenčadi.

Upravnik pedijatrijske klinike Instituta Vladislav Vukomanović rekao je kako je jedno dijete na respiratoru i životno ugroženo. On je za Radioteleviziju Srbije (RTS) kazao kako dojenčad stara dva, tri ili četiri mjeseca mogu razviti veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja i istakao da je na Institutu kod četvoro djece ona završena smrtnim ishodom, prenosi Tanjug.

“Jedno dete je na respiratoru, to znači da je životno veoma ugroženo”, rekao je on, te istakao kako je u tom institutu 70-ak djece pozitivno na pertusis odnosno veliki kašalj, kao i da je hospitalizirano dvije trećine.

“Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti”, naglašava upravnik pedijatrijske klinike Instituta.

Vakcinacija najbolja odbrana

Vukomanović naglašava da ne postoji bolji lijek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije.

“Ispoštovati kalendar, kontraindikacije za vakcinaciju, relativne i apsolutne, ne treba da budu nikako brana pravovremenom započinjanju vakcinacije kod dece u najranijem uzrastu, upravo onda kada je to propisana. Cena, zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaražen, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba, tako da dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način”, upozorio je zamjenik direktora Instituta za majku i dete.

Kada je riječ o izmjenama u kalendaru imunizacije da djeca i poslije osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu, Vukovanović kaže kako je Ministarstvo već reagiralo i donijelo uputstvo koje će se provoditi u praksi. Dodaje kako i druge grupe virusa u ovom periodu godine najviše pogađaju malu djecu.

“To je najosetljivija grupa, mala deca ispod šest meseci ili godinu dana koje razviju recimo bronhiolitis izazvan respiratornim sinticijalnim virusom. Zatim to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise i kod školske dece”, rekao je on.

Izvor: Agencije