Ratni zločini kod Prijedora: Međunarodna potjernica za tri osobe

Dušan Milunić, Ilija Zorić i Zoran Stojnić, nepravosnažno su osuđeni na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, počinjene u Zecovima kod Prijedora.

Procedura raspisivanja međunarodne potjernice je pokrenuta jer njih trojica nisu pronađena na adresama stanovanja, nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine dostavio je Interpolu naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za tri osobe koje su nepravosnažno osuđene na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, počinjene u Zecovima kod Prijedora.

Dušan Milunić, Ilija Zorić i Zoran Stojnić, osuđeni su za progon civila bošnjačke nacionalnosti, ubistva, mučenja, silovanje, zatvaranja u logore tokom 1992. godine.

Procedura raspisivanja međunarodne potjernice je pokrenuta jer njih trojica nisu pronađena na adresama stanovanja, nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude.

U prvostepenoj presudi navodi se da su Zorić i ostali krivi zbog ubistva, mučenja, seksualnog zlostavljanja i drugih nečovječnih djela nad civilima u tom selu.

Optužnica podignuta 2014

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Dušana Milunića i još četiri osobe na ukupno 59 godina zatvora zbog ratih zločina počinjenih u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. godine.

Za zločin protiv čovječnosti Ilija Zorić osuđen je na 20, Zoran Milunić na 14, Dušan Milunić 12, Zoran Stojnić na 8, a Ljubiša Četić na 5 godina zatvora.

Svih ostalih šest optuženih je oslobođeno optužbi. Niti jedan od osuđenih nije prisustvovao izricanju presude.

Osuđeni su bili pripadnici vojno-policijske čete Rasovci, Vojske Republike Srpske.

Optužnica je podignuta 2014. a suđenje je počelo u aprilu 2015.

Izvor: Al Jazeera