Dodik najavio novi izborni zakon u RS-u

Dodik je najavio da će RS donijeti svoj izborni zakon kojim će biti predviđeno provođenje lokalnih i opštih izbora u ovom entitetu, a za koje, kako je rekao, ne bi bio nadležan CIK BiH.

Dodik je naveo da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u NSRS (Armin Durgut / PIXSELL)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će RS donijeti svoj izborni zakon kojim će biti predviđeno provođenje lokalnih i opštih izbora u ovom entitetu, a za koje, kako je rekao, ne bi bila nadležna Centralna izborna komisija BiH.

“Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s Ustavom BiH i RS-a – izborni zakon RS”, rekao je Dodik.

“RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvidjeti da izborna komisija RS-a sprovodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo nadležnost koja nam pripada”, poručio je Dodik nakon sastanka sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS, prenosi Tanjug.

Naveo je da će taj zakon biti predstavljen i opoziciji u NSRS.

Pitanje Izbornog zakona

Dodik je istakao da je neprihvatljivo živjeti u zemlji gdje neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti.

“Nećemo zadirati u izbor Predsjedništva i poslanika za Predstavnički dom Parlamenta BiH. To će i dalje sprovoditi CIK”, naveo je Dodik.

Rekao je da je “narušen odnos Republike Srpske i vlasti na nivou BiH” zahvaljujiući Christianu Schmidtu.

“CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad sprovođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora”, naveo je Dodik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada