SAD i EU pozivaju Kosovo da odgodi zabranu upotrebe dinara

Američki ambasador na Kosovu i glasnogovornik Evropske unije izrazili su zabrinutost da bi uredba Centralne banke Kosova o ukidanju dinara mogla negativno utjecati na građane.

Kosovo je 2002. usvojilo euro, ali se dinar i dalje koristi u mjestima u kojima žive Srbi (Getty Images)

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier pozvao je kosovske vlasti da odgode primjenu uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Nakon sastanka s guvernerom Centralne banke, Hovenier je izjavio da primjenu nove uredbe treba odgoditi jer može negativno utjecati na građane. Kosovo je 2002. usvojilo euro, ali se dinar i dalje koristi u mjestima u kojima žive Srbi koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije u toj valuti.

Centralna banka Kosova saopćila je da ne zabranjuje niti ograničava razmjenu bilo koje valute.

“Uredba ne zabranjuje niti ograničava prihvatanje sredstava na bankovnim računima u eurima u licenciranim bankama, niti ograničava aktivnost razmjene bilo koje valute putem bankarskih ili nebankarskih finansijskih institucija koje je licencirala Centralna banka Kosova”, navedela je Centralna banke Kosova u saopćenju.

“Dakle, svi pojedinci imaju pristup bankovnim računima i mogu primati sredstva na svoje račune u eurima, različitim kanalima propisanim zakonom”, dodaju.

Zabrinutost Evropske unije

Odgodu zabrane upotrebe dinara traži i Evropska unija.

Kako je objasnio glasnogovornik Evropske unije Peter Stano, zabrinutost izaziva  kako će ova uredba utjecati na Srbe na Kosovu, naročito na bolnice i škole, ali i na svakodnevni život u općinama s većinski srpskim stanovništvom.

Evropska unija poziva na dovoljno dugo tranzicijsko razdoblje kako bi dvije strane mogle naći rješenje u okviru dijaloga.

“Ova uredba će također direktno utjecati na svakodnevni život većine Srba na Kosovu koji primaju plaće ili finansijsku pomoć od Srbije u dinarima. Zbog tih mogućih posljedica ove uredbe na proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije, mi očekujemo da će aspekti vezani za srpsku zajednicu na Kosovu biti adresirani u okviru dijaloga, kojim posreduje Evropska unija”, rekao je Stano.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada