Sud BiH potvrdio presudu u predmetu protiv Novalića i drugih

Tu informaciju medijima u Bosni i Hercegovini potvrdio je sam Novalić iako državni sud još nije službeno objavio pravosnažnu presudu.

Prema presudi koja je sada postala pravosnažna Novalić je osuđen na četiri godine zatvora (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je informaciju da je vijeće Apelacionog odjeljenja u petak otpremilo drugostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi u predmetu “Respiratori”, a kojom je u cjelosti potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine.

“Sud Bosne i Hercegovine radi interesa javnosti nalazi za shodnim izdati zvanično saopštenje u vezi predmeta koji se vodi protiv optuženih Fadila Novalića i drugih. Prije svega, napominjemo da je praksa ovog Suda da sa zvaničnim saopštenjima istupa tek nakon što stranke zaprime odluku. Međutim, u konkretnom slučaju, u medijima su se već pojavile određene informacije, što je i očekivano, s obzirom da je ovaj predmet već od samog početka medijski i od strane šire javnosti itekako popraćen. Stoga, cijeneći bitnost davanja tačnih informacija i s aspekta transparentnosti rada Suda, a samim tim i održavanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa, naročito u predmetima označenim kao ‘visoka korupcija’, potvrđujemo informaciju”, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom u aprilu prošle godine osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F. H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije COVID-19.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet. Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena s 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Novalić ranije potvrdio da je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora

Ovu informaciju medijima u Bosni i Hercegovini potvrdio je sam Novalić i to prije zvaničnog oglašavanja Suda BiH o ovom slučaju.

“Istina je, nismo zvanično dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude. Da, idem u zatvor”, kazao je Novalić za Federalnu televiziju, prenijela je Hina.

Kineski respiratori neupotrebljivi

Novalić je osuđen su za zloupotrebu položaja i ovlasti dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Sud je presudom utvrdio kako su oni nenamjenski potrošili nešto više od 10 miliona KM za nabavku oko stotinu respiratora. Respiratori su kupljeni u Kini po cijenama za koje se ispostavilo da su znatno veće od stvarnih, a uz to se pokazalo kako su neupotrebljivi u bolničkim uvjetima jer su namijenjeni prijevozu pacijenata u vozilima hitne pomoći.

Fadil Novalić je kao kadar od osobnog povjerenja čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na čelu federalne vlade bio punih osam godina sve do početka 2023. godine.

Od tada je zastupnik SDA u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Izvor: Agencije