Protest u Beogradu, opozicija traži nove izbore

Opoziciona koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ optužuje vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz RS pokrali izbore.

Opozicioni blok lijevog centra “Srbija protiv nasilja” nastavio je večeras u Beogradu proteste sa zahtjevom za ponavljanje izbora, za koji veći dio opozicije tvrdi da su pokradani uz brojne nepravilnosti i zloupotrebe, ponajprije u Beogradu.

Na prijevremenim parlamentarnim, te dijelu lokalnih izbora, uključujući i Beograd, održanim 17. decembra, izborna komisija proglasila je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke koja će u Skupštini Srbije s koalicijskim partnerima imati apsolutnu većinu, dok u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika, podsjeća Hina.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu protesta poslije dva masovna ubistva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Postizborna kriza

Na zloupotrabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni posmatrači čije se službeni izvještaj očekuje, a u Beogradu su nakon izbora počeli protesti sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora.

U međuvremenu, 18. januara više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo je predsjednicu Evropske komsije Ursulu von der Leyen da istraži navode o prevarama na izborima održanim u Srbiji 17. decembra, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici.

Večerašnji protest održava se ispred Ustavnog suda, kojem je podnesen zahtjev za odlučivanje o izbornom sporu i poništenju izbora.

Najavljeno je da će sudionici u protestima otići i do Radio-televizije Srbije, od koje traže da, kao javni servis, izvještava o izbornoj krađi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada