BiH i Mađarska potpisale Akcijski plan o podršci na putu EU integracija

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja su potpisali Akcijski plan o prioritetnoj podršci BiH na putu ka evropskim integracijama.

Szijjarto i Konaković danas su potpisali Akcijski plan o saradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova (FENA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom današenje posjete Sarajevu mađarskog kolege Petera Szijjarta izrazio je “zahvalnost na nesebičnoj podršci u svim procesima i lobiranju za prijem BiH u punopravno članstvo u EU”, prenosi Fena.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja su potpisali Akcijski plan o prioritetnoj podršci Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka evropskim integracijama.

“Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao novu temu jeste i ova zvanična formalna podrška, u procesu koji je veoma zahtjevan, težak, za koji BiH još uvijek nije dovoljno spremna, a tiče se otvaranja početka pregovora i prolaska kroz sve ove tehničke komplikovane administrativne procedure. Mađarska je ponudila, a mi sa zadovoljstvom prihvatili tu vrstu pomoći, asistencije u smislu prolaska kroz sve one naporne pregovore koji nas u ovom dijelu prodecure očekuju, nadam se već od marta”, kazao je Konaković.

U obraćanju medijima naveo je da je sa mađraskim kolegom razgovarao i o drugim temama, ekonomiji, nepretku i odnosima dvije zemalje, “koje su potencijalno ozbiljni partneri”.

Konaković je podsjetio da je BiH počasni komšija Mađarske, što pokazuje da ima ozbiljne volje s obje strane za dodatno jačenje međusobnih odnosa.

“Govorili smo o brojkama koje su prešle 600 miliona eura obima naše trgovinske razmjene. Ministar je došao sa još nekoliko lijepih vijesti kojima nas je obradovao u polju saradnje edukacije naših mladih diplomata, saradnje u oblasti naših oružanih snaga i vlasti u Mađarskoj. Naša posvećenost dobrim odnosima daje konkretno dobre rezultate”, kazao je Konaković.

Mađarski interes je BiH u EU

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da Mađarska od 1. jula ove godine preuzima poziciju predsjedavajućeg savjeta Evropskom unijom, te da se to događa u periodu kada se EU suočava sa velikm izazovima i u periodu kada je EU potrebna nova energija, svježina, ambicije.

“Mi smatramo da to u prvom redu možemo da dobijemo od zapadnog Balkana. U interesu EU je isto toliko koliko je i u vašem interesu da BiH što prije postane članica EU. Jedan od glavnih ciljeva mađarskog predsjedavanja biće da u velikoj mjeri ubrza proces integracije zemalja zapadnog Balkana. Smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost u ovom regionu”, kazao je ministar Szijjarto.

Upozorio je sve one oni koji usporavaju preces integracije zemalja zapadnog Balkana da idu protiv interesa tih zemalja, a i EU.

Naglasio je da i u EP postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali kada su u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije.

“Naš cilj je da kada preuzmemo predsjedavanje tokom pola godine zaista otpočnu pregovori sa BiH i da se održe prvi međuvladini pregovori”, kazao je mađarski ministar.

Ministri Konaković i Szijjarto danas su potpisali akcioni plan o saradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova s ciljem da tokom mađarskog predsjedavanja istinski započnu pregovori o integraciji BiH u EU.

“Također sam predložio ministru Konakoviću da na našoj diplomatskoj akademiji obezbijedimo obuku za 50 mladih diplomata iz MVPBiH, također veoma smo ponosni što sada imamo priliku da doprinesemo bezbijednosti BiH jer je od prije nekoliko dana komandant EUFORA Althea Mađar i oko 300 mađarskih vojnika će biti angažovano na mirovnim zadacima ovdje”, kazao je Szijjarto.

Mađarski ministar se osvrnuo i na pitanje ilegalne migracije i najavio da će Mađarska tokom predsjedavanja EU odlučno nastupiti protiv migaracije. Iznio je stav njegove zemlje da se u Evropu može ući samo u skladu s propisima te da će pokušati da primoraju Brisel da ne podstiče migrante da dolaze u Evropu.

Protivljenje sankcionisanju političara

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je pod dolasku u posjetu Bosni i Hercegovini rekao kako njegova vlada želi potaknuti proces brže integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jer Uniji treba “nova energija” koju ta regija može donijeti.

“U interesu je i Evropske unije i Zapadnog Balkana da se proces integriranja regije u Uniju ubrza”, kazao je šef mađarske diplomatije i pritom se založio za to da predstavnici EU “s poštovanjem” razgovaraju s političarima sa Zapadnog Balkana, prenosi Hina.

Rekao je kako je nužno da EU poštuje stajališta balkanskih političara i tijela vlasti u njihovim državama, kao i rezultate izbora koji se tamo provode.

Szijjarto kaže kako EU “ne bi trebala ucjenjivati” države Zapadnog Balkana pa će se Budimpešta, kako je najavio, nastaviti protiviti uvođenju sankcija protiv bilo kojeg političara s Balkana ili uskraćivanju finansijske podrške Unije.

Vlada Viktora Orbana i do sada se protivila mogućem pridruživanju Evropske unije SAD-u i Velikoj Britaniji u sankcioniranju političara poput Milorada Dodika, koje su Washington i London zbog secesionističke politike označili prijetnjom regionalnom miru i stabilnosti.

Szijjarto je morao promijeniti program radne posjete Bosni i Hercegovini jer je magla u Sarajevu onemogućila slijetanje njegovog aviona u glavni grad BiH u jutarnjim satima, pa je umjesto toga najprije otišao u Banju Luku i tamo se sastao s dužnosnicima bh. entiteta Republika Srpska.

Očekuje se da mađarski ministar vanjskih poslova u popodnevnim satima biti na sastancima sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada