Hrvatska podigla granicu za odlazak vojnika u penziju, jača i kibernetičku sigurnost

Podizanjem dobne granice do navršenih 50 godina života omogućit će im se odlazak iz sistema uz ostvarivanje prava na penziju

Hrvatski Sabor podigao dobnu granicu za odlazak vojnika i mornara u penziju s 45 na 50 godina života (Josip Regović/Pixsell)

Hrvatski sabor danas je jednoglasno izmijenio Zakon o službi u Oružanim snagama Hrvatske i podigao dobnu granicu za odlazak vojnika i mornara u penziju s 45 na 50 godina života.

Određenom broju vojnika koji su primljeni na temelju ugovora o vojnoj službi na neodređeno vrijeme prema sadašnjem zakonu, vojna služba po sili zakona prestaje s navršenih 45 godina života zbog čega ne ispunjavaju uslove za penziju.

Podizanjem dobne granice do navršenih 50 godina života omogućit će im se odlazak iz sistema uz ostvarivanje prava na penziju, piše Hina.

Sabor je donio i Zakon o kibernetičkoj sigurnosti kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi Direktiva Evropske unije o mjerama za visok nivou kibernetičke sigurnosti tzv. NIS2 direktiva, koju države članice EU-a moraju usvojiti najkasnije do 17. oktobra 2024. godine, dok će za samu implementaciju Zakona trebati od pet do sedam godina.

Kibernetička sigurnost

Zakon predviđa određenu centralizaciju upravljanja tom sigurnošću, tačnije transformaciju Centra za kibernetičku sigurnost Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

Po uzoru na italijanski model, SOA bi bila neka vrsta “mosta” koja će upravljati Nacionalnim centrom do osnivanja neke buduće agencije što će se dogoditi u tri do pet godina, najavio je predstavnik Vlade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada