U BiH trenutno boravi 3.300 migranata

Potpisivanje sporazuma s Frontexom nizozemski je premijer opisao kao bitan preduvjet da bi njegova zemlja u martu dala saglasnost za otvaranje pregovora s BiH o članstvu u EU.

Kroz Bosnu i Hercegovinu je u 2023. godini prošlo nešto više od 30.000 migranata na putu ka državama-članicama Evropske unije (Reuters)

U centrima za privremeni prihvat migranata na teritoriji Bosne i Hercegovine trenutno je 3.300 osoba i to je više nego prošle godine, ali nema migrantske krize jer je lokalna policija sposobna kontrolirati stanje, tvrdi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

“Tokom zimskog perioda migranti se duže zadržavaju u centrima zbog otežanih uvjeta za nastavak putovanja, ali i dalje raspolažemo dovoljnim kapacitetima u centrima za smještaj migranata”, rekao je Nešić, prenosi Hina.

Prošle godine više od 30.000 migranata

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, kroz državu je u 2023. godini prošlo nešto više od 30.000 migranata na putu ka članicama Evropske unije.

Nešić ipak kaže kako posljednjih godina u Bosni i Hercegovini nema migrantske krize i da država efikasno upravlja migrantskim procesima, jer je uspostavljena dobra saradnja i koordinacija domaćih policijskih agencija i tijela vlasti kao i međunarodnih organizacija.

Ministar sigurnosti očekuje kako će brzo biti potpisan sporazum s Agencijom za evropsku obalnu i graničnu stražu (Frontex), podsjećajući kako je BiH trenutno jedina država regije koja nema takav aranžman, bitan za kontroliranje ilegalnih migracija jer omogućava angažiranje pripadnika evropskih policijskih agencija u zemljama izvan Evropske unije zbog zaštite njenih vanjskih granica.

Sporazum s Frontexom

Nakon dugogodišnjih blokada prouzrokovanih zahtjevima iz bh. entiteta Republika Srpska da osim države i entiteti budu partneri Frontexu, unutar BiH su tek prošle godine usuglasili osnove za vođenje pregovora, uz formulaciju po kojoj bi se saradnja s evropskim policajcima odvijala “uz poštivanje ovlasti različitih nivoa vlasti”.

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice, prvenstveno u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i borbi protiv svih drugih vrsta organiziranog i prekograničnog kriminala”, izjavio je Nešić.

Potpisivanje sporazuma s Frontexom nizozemski je premijer Mark Rutte tokom posjete Sarajevu u utorak opisao kao bitan preduvjet da bi njegova zemlja dala saglasnost za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji, o čemu će se odlučivati u martu.

Izvor: Agencije