Kovačevski podnio ostavku, Sjeverna Makedonija dobija tehničku vladu

Tokom dana ostavku će podnijeti i predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, koji je predložen za premijera tehničke vlade.

Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan u srijedu 24. aprila. (Reuters)

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je ostavku, čime je pala Vlada.

Prema proceduri, očekuje se formiranje vlade u tehničkom mandatu, čija je obaveza organizovati parlamentarne i predsjedničke izbore 8. maja.

Tokom dana ostavku će podnijeti i predsjednik Sobranja Talat Xhaferi, koji je predložen za premijera tehničke vlade.

Novu vladu u kojoj će ministre imati i najveća opoziciona partija VMRO DPMNE će, prema najavama, Sjeverna Makedonija dobiti u nedjelju 28. januara, sto dana prije parlamentarnih izbora, prenijela je Beta.

Xhaferi je najavio da će ostavku na mjesto predsjednika Sobranja podnijeti nakon što obavijesti predsjednika države da je Vlada podnijela ostavku i ovlasti potpredsjednika Skupštine Gorana Misovskog (SDSM) da vodi sjednicu u petak, 26. januara, na kojoj će biti konstatovane premijerova i njegova ostavka.

Na sjednici u petak, kako je rekao Xhaferi, Misovski treba biti izabran za predsjednika Sobranja, a istog dana popodne predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski treba mu povjeriti mandat za premijera tehničke vlade.

Xhaferi bi u subotu trebao dostaviti program i sastav vlade sa programom rada, a sjednica za izbor vlade trebala bi biti sazvana za dan poslije.

Izbori će koštati 17 miliona eura

Radi kompletiranja tehničke vlade, prema Xhaferiju, bit će sazvana još jedna sjednica na kojoj će se glasati o dodatnim zamjenicima ministara i verifikovati mandat zastupnika koji će doći na njegovo mjesto.

U Sjevernoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, sto dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra –  za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, te tri zamjenika ministara – za finansije, za informaciono društvo i administraciju, te za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani 8. maja, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora.

Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan u srijedu 24. aprila.

Dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštat će državu oko 17 miliona eura, saopštila je potpredsjednica Državne izborne komisije (DIK) Ditmire Shehu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada