Morbili se šire i u Sarajevu, poziv roditeljima da vakcinišu djecu

U Tuzli i Živinicama proglašena je epidemija, a zasad je devet slučajeva potvrđeno i u tri općine u Kantonu Sarajevu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine šire se morbili ili male boginje. U Tuzli i Živinicama proglašena je epidemija, a zasad je devet slučajeva potvrđeno i u tri općine u Kantonu Sarajevu. Epidemiolozi razloge vide u padu broja cijepljene djece te roditelje pozivaju da zakažu termin za imunizaciju.

Zbog komplikacija usljed malih boginja ili morbili, kroz Kliniku za infektivne bolesti u Tuzli, od početka godine, prošlo je više od 50-tero djece. Broj oboljelih svakodnevno varira, a zdravstveni radnici nastoje spriječiti širenje panike.

“Trenutno je situacija pod kontrolom. Nikakvog razloga za brigu nema jer smo se mi tako dobro organizovali da smo kako osoblje tako i prostorno djecu, koja jesu oboljela od ovih vrlo ozbiljnih dječijih, infektivnih bolesti odvojili u svakom smislu”, rekla je Lejla Osmančević iz Klinike za infektivne bolesti u Tuzli.

Poziv za vakcinaciju

Zbog lakog i brzog širenja bolesti, iz domova zdravlja pozivaju roditelje da vakcinišu djecu.

“To je trebalo naravno da bude kontinuirano. Znači, dijete kada navrši godinu dana roditelji bi trebali da dovedu dijete da primi MRP vakcinu. Međutim, to se prolongira do nekih tri – četiri godine, pa tek onda se javljaju, što pravi dodatni problem”, kaže Amela Rovčanin, medicinska sestra iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

O omjeru problema govori podatak da se broj vakcinisanih u Kantonu Sarajevo kreće tek između 30 – 40 posto. Daleko ispod nužnih 95 posto, kako bi se suzbilo širenje bolesti.

A posljedice, u slučaju komplikacija, mogu biti pogubne. Od upala respiratornog trakta do mnogo težih upalnih procesa.

Izvor: Al Jazeera