Konaković: Proteklu godinu došli smo na sve važne adrese i vratili BiH ‘za sto’

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine istakao je, između ostalog, da je BiH značajno približena članstvu u Evropskoj uniji.

Konaković kaže da u narednom periodu planira posjetiti Dansku, Nizozemsku i Njemačku koje su iskazale skepticizam o članstvu BiH u EU (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je povodom godinu dana mandata da je institucija na čijem je čelu u proteklih 12 mjeseci uspjela doći na sve važne adrese više puta, kako bi Bosnu i Hercegovinu vratili “za sto gdje se o nama odlučuje i prevenirali bilo kakve dezinformacije različitih interesnih centara”.

Na godišnjoj konferenciji za medije, naveo je da je ostvareno i 11 službenih posjeta ministara vanjskih poslova u BiH za 12 mjeseci, a da je održano više od 130 sastanaka s visokim stranim zvaničnicima.

‘Historijski korak’

Govoreći o uslovima koje je EU postavila za dosezanje odluke o otvaranju pregovora, Konaković je kazao da je BiH ušla u “ciljnu ravninu“ evropskih integracija.

“Više se govori o oblastima. Nama nije EU rekla tačno taj ultimativni zakon. Vraćamo se na onih osam koji su nam propisani odlukom o dodjeli kandidatskog statusa, a riječ je o oblastima borbe protiv korupcije, oblast reforme javne uprave i još nekoliko“, rekao je Konaković, napominjući da se radi o zakonima koji nemaju nikakvu etničku, političku pozadinu i koje trebaju rutinski usvojiti bar u februaru.

Dodao je da je BiH nadomak historijskog iskoraka za građane te zemlje.

Istakao je da je BiH značajno približena članstvu u Evropskoj uniji, posebno kad je u pitanju usklađivanje vizne politike sa EU što je imperativ iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenosi Fena.

Konaković je naveo da su Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Argentina ukinuli vize bh. građanima čime je i bh. pasoš dobio na vrijednosti.

“Mi smo utvrdili vizni režim za državljane Bahreina i Omana. Sada smo na šest zemalja koje nisu usklađene sa EU-om. U regionu je od nas bolja samo Sjeverna Makedonija“, rekao je Konaković.

Dodao je da ukidanje vize za bh. državaljane za putovanje u Veliku Britaniju trenutno nije u najavi zbog striktne migracijske politike te zemlje koja, kako je kazao, nema veze sa odnosima dviju zemalja.

Konaković je naglasio da je posebno ponosan na uspješnu evakuaciju bh. državljana iz Gaze što nije uspjelo ni nekim velikim svjetskim silama, te da je pokrenuta procedura evakuacije četiri porodice iz Sudana.

‘Put Srbije u međunarodnu izolaciju’

Konaković je poručio vlastima Srbije da ih njihovi postupci vode u međunarodnu izolaciju zbog slučajeva poput zadržavanja glumca Feđe Štukana i pjevačice Selme Bajrami, i da BiH neće uzvraćati istom mjerom jer poštuje svačiju slobodu govora.

“Pozivam Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića da se izjasne. Da li je ovo zvanični stav države ili ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme“, rekao je Konaković, navodeći da to remeti odnose dviju država i da se BiH ponosi se svojom demokratijom i neće uzvraćati istom mjerom.

Konaković se osvrnuo i na odnos premjera Hrvatska Andreja Plenkovića prema BiH, navodeći da je on najveći lobista i zagovornika evropskog puta ove zemlje.

“On je jučer doveo predsjednicu EK Ursulu von der Layen i premijera Nizozemske Marka Ruttea u BiH sa ciljem da se desi odluka o otvaranju pregovora“, rekao je Konaković.

U vezi pisma koje je dobio od šefa kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o  glasanju ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, Konaković je naglasio da ne može biti kompromisa o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju niti o apsulutnom usklađivanju BiH sa stavovima EU.

Najavio je da u narednom periodu planira posjetiti Dansku, Nizozemsku i Njemačku koje su iskazale skepticizam o članstvu BiH u EU kako bi im predstavio nove informacije o procesima u BiH.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zatekao zapušteno stanje i brojne neregularnosti, od kojih su neke proslijeđene nadležnim tužilaštvima.

Konaković je pojasnio da je u odnosu na važeću sistematizaciju u ministarstvu nedostajalo oko pola potrebnih kadrova, što su nadomjestili povrtakom dijela osoblja iz DKP mreže.

Dodao je da je prvi put u BiH upućen u proceduru Zakon o ministarstvu vanjskih poslova BiH, te najavio skoro pokretanje e-portala u čitavoj DKP mreži i on-line apliciranja za bh. vize, te nove stranice ministarstva i portala za ekonomsku diplomatiju.

Izvor: Agencije