Sjeverna Makedonija od Italije kupuje vojne helikoptere

Osam italijanskih helikoptera vrijedni oko 230 miliona eura Skoplju će biti isporučeni u roku od 24 do 36 mjeseci.

Sjeverna Makedonija od Italije kupuje dva tipa helikoptera - Agusta 149 i Agusta 169 (Reuters)
Sjeverna Makedonija od Italije kupuje dva tipa helikoptera - Agusta 149 i Agusta 169 (Reuters)

Ponuda italijanske kompanije “Leonardo” najpovoljnija je za kupovinu osam helikoptera za Armiju Sjeverne Makedonije, rekla je u utorak ministrica odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska.

Na pitanje u emisiji 360 stepeni javnog servisa MTV koliko će koštati ta kupovina, rekla je da ne može u detalje saopštiti ukupnu sumu, ali da je ponuda oko 230 miliona eura, a rok isporuke je 24 do 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Petrovska je rekla da još nije donijeta konačna odluka, ali da je prošle sedmice Upravna grupa “potvrdila stav Generalštaba da po performansama, cijeni i sistemu održavanja, najviše odgovara ponuda italijanske kompanije ‘Leonardo'”, koja proizvodi te helikoptere.

Dva tipa helikoptera

Saglasno tome, kako je rekla, bit će kupljena dva tipa helikoptera, “Agusta 149” (AgustaWestland AW149) i “Agusta 169” (AgustaWestland AW169), od kojih veći model može ponijeti 14 putnika sa opremom, a drugi, manji, do osam putnika sa opremom, prenijela je Beta.

“Sada idemo na sljedeću fazu – formiranje komisije za nabavke koja će početi pregovore sa kompanijom čija je ponuda odabrana kao najpovoljnija”, rekla je Petrovska.

Izvor: Agencije