‘Kreni-promeni’: Više od 190.000 građana Srbije potpisalo peticiju protiv akušerskog nasilja

Nakon jučerašnje odluke bolnice iz Sremske Mitrovice da se rodiljama dozvoli besplatna pratnja, iz Pokreta ‘Kreni-promeni’ očekuju da tu praksu podrži i samo Ministarstvo zdravlja.

Zbog slučaja rodilje iz Sremske Mitrovice Marice Mihajlović u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu održani su protesti (Al Jazeera)

Pokret “Kreni-promeni” predao je Ministarstvu zdravstva Srbije peticiju “Stop akušerskom nasilju” kojom se traži da se tokom porođaja svakoj ženi osigura besplatna pratnja po njenom izboru.

Peticiju je potpisalo više od 190.000 građana.

Iz tog Pokreta ističu kako to nije atak na akušersku struku, već podrška budućim majkama.

“Ukoliko oni ne budu bili spremni da čuju ovaj zahtev, u narednih nedelju dana, mi ćemo na našoj platformi otvoriti mogućnost za sve gradove da se priključe akciji da u svojim gradovima, u svojim bolnicama odnesu ove potpise pa ćemo tako ići od grada do grada”, rekla je Marina Pavlić iz pokreta “Kreni-promeni”.

Akušersko nasilje

Peticija je predata i u Sremskoj Mitrovici. Nakon jučerašnje odluke mitrovačke bolnice da se rodiljama dozvoli besplatna pratnja, iz Pokreta očekuju da tu praksu podrži i samo Ministarstvo zdravlja.

“Mitrovačka bolnica je imala sluha za naš zahtev koji smo izneli, mi se nadamo da će ovih preko 190.000 potpisa i mitrovački primer da se sledi i ovde u Beogradu i da cela Srbija donese takvu odluku”, rekao je Saša Babić iz pokreta “Kreni-promeni”.

Povod za peticiju je slučaj rodilje iz Sremske Mitrovice Marice Mihajlović, koja je 12. januara na porođaju izgubila bebu, a liječnika iz tamošnje bolnice optužila za akušersko nasilje.

Zbog toga su, kako u Sremskoj Mitrovici, tako i u Beogradu, održani protesti.

Optuženom liječniku određen je jednomjesečni pritvor.

Izvor: Al Jazeera