Plenković, Von der Leyen i Rutte u BiH, očekuje se poticaj reformama

Evropska ‘trojka’ stiže u BiH kako bi vlasti te zemlje potaknula na provedbu reformi koje su preduvjet da bi Evropsko vijeće u martu odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak navečer u Sarajevo, a na aerodromu ga je dočekao šef bh. diplomatije Elmedin Konaković (Twitter)

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak navečer u Sarajevo, gdje će mu se u utorak u razgovorima s bosanskohercegovačkim dužnosnicima pridružiti predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski premijer Mark Rutte.

Evropska “trojka” stiže u BiH kako bi vlasti te zemlje potaknula na provedbu reformi koje su preduvjet da bi Evropsko vijeće u martu odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

“Šaljemo poruku podrške i ohrabrenja za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja pomagati BiH na europskom putu, koji jamči stabilnost i prosperitet”, poručio je Plenković na društvenoj mreži X.

Šefovi država ili vlada država-članica EU-a u decembru prošle godine prihvatili su preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok je u slučaju BiH takva odluka izostala zbog činjenice da ta zemlja nije provela reforme koje su se očekivale. Upravo je vlada nizozemskog premijera Ruttea bila među najžešćim zagovornicima ovakvog pristupa.

Nova prilika za otvaranje pregovora najavljena je za mart, no samo pod uvjetom da Evropska komisija ocijeni kako je do tada ipak bilo nekog napretka u provedbi 14 reformskih prioriteta definiranih još 2019. godine.

Politički sukobi

Koalicija koja je na vlasti u BiH od januara 2023. godine uspjela je osigurati da se u državnom parlamentu usvoji šest reformskih zakona, no njeno funkcioniranje od sredine prošle godine opterećuju stalni politički sukobi koji su kulminirali napadima lidera bosanskih Srba Milorada Dodika na visokog predstavnika Christiana Schmidta i na Ustavni sud BiH kao i provokativnim obilježavanjem 9. januara kao neustavnog dana Republike Srpske. Zbog toga je više od šest mjeseci blokirano usvajanje novih reformskih zakona.

Prošle sedmice lideri stranaka koje čine vlast u BiH na zatvorenom su sastanku postigli načelni dogovor o načinu rješavanja otvorenih pitanja, uključujući tu i izmjene Izbornog zakona, jer su tehnička poboljšanja s ciljem osiguranja integriteta izbornog procesa zahtjev koji strukture EU postavljaju kao jedan od temeljnih preduvjeta za otvaranje pristupnih pregovora.

Visoki predstavnik Schmidt 19. decembra zatražio je od političara u BiH da brzo riješe taj problem ili će on intervenisati i nametnuti zakonske izmjene.

Premijeri Plenković i Rutte i predsjednica Evropske komisije Von der Leyen zaključke i rezultate sarajevskih razgovora objavit će zajedno s Krišto u utorak po završetku svih susreta koji su najavljeni.

Izvor: Agencije