Slovenija pravi privremene objekte za migrante na granici sa Hrvatskom

Slovenija je prijavila porast prelaska migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koji traže način da stignu do Zapadne Evrope.

Obrežje 15. juna 2011: Zvanični granični prelaz Obrežje sa Hrvatskom uklonjen je prošle godine kada se Hrvatska pridružila Šengenskom prostoru (Reuters)

Slovenija će postaviti privremene objekte za procesuiranje migrantskih dolazaka na granici sa Hrvatskom navodeći porast dolazaka kao razlog, objavila je Vlada u Ljubljani, prenosi agencija Beta pozivajući se na lokalne medije.

Vlasti će na bivšem graničnom prelazu Obrežje postaviti kao privremene objekte ogradu, dva sanitarna i tri stambena kontejnera i tri šatora, javila je državna novinska agencija STA.

U 2023. godini broj neovlaštenih ulazaka je značajno povećan u odnosu na prethodni period, navela je Vlada Slovenije u saopćenju i ukazala da je razlog dolazaka i porasta ilegalnih migracija vanjski i da država na to nema uticaja te ih vidi kao višu silu.

Zvanični granični prelaz Obrežje sa Hrvatskom uklonjen je prošle godine kada se Hrvatska pridružila Šengenskom prostoru slobodnog putovanja. Ali neke granične kontrole ponovo su uvedene zbog pojačane migracije u toj oblasti, prenosi agencija AP.

Balkanska ruta

Slovenija je prijavila porast prelaska migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koji traže način da stignu do Zapadne Evrope. Italija, Slovenija i Hrvatska dogovorili su se da sarađuju kako bi suzbili migraciju kroz te tri države.

Vlada Slovenije navela je da se privremeni objekti za migrante postavljaju zato što lokalne policijske stanice u toj oblasti nemaju kapacitet da prime priliv migranata, te kako će taj aranžman trajati najviše tri godine.

Migranti stižu u Sloveniju iz Hrvatske poslije prelaska takozvane balkanske kopnene rute koja vodi od Turske do Grčke ili Bugarske i zatim ka Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije