SAD poručio HDZ-u BiH: Prestanite stavljati lične ispred interesa građana

Sjedinjene Američke Države pozivaju HDZ BiH da prestane stavljati osobne interese ispred javnog dobra.

Planirani putevi plina u BiH i okruženju (Screenshot)

Gasovod Južna interkonekcija sa Hrvatskom je od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine, no projekat se ne može nastaviti bez usvajanja neophodnih zakona, navode iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na upit Al Jazeere.

„Mi i dalje pozivamo Dom naroda Parlamenta (bh. entiteta) FBiH da usvoji verziju Zakona o Južnoj interkonekciji, koji je usvojen u Predstavničkom domu u decembru 2021, bez daljnjeg odlaganja i bez naknadno predloženih amandmana HDZ-a BiH“, ističu iz američke ambasade.

Dodaju kako je BH Gas, „kao Federalni operater prenosa gasa i član Evropske mreže operatera prenosa gasa u svojstvu posmatrača“, jedina organizacija sa kapacitetom za provođenje navedenog projekta.

„Pokušaji da se ovaj projekat koristi za osobne dobiti, otvara rizik njegovog sveukupnog uništenja, što je ishod koji bi ugrozio nacionalnu sigurnost BiH i dobrobit svih građana ove zemlje. Sjedinjene Američke Države pozivaju HDZ BiH da prestane stavljati osobne interese ispred javnog dobra, insistiranjem na stvaranju ekonomski i tehnički neopravdanog operatera prijenosa gasa koji bi predstavljao dupliciranje, te da odmah prestanu sa opstrukcijama projekta Južne interkonekcije“, navodi se na kraju odgovora Ambasade SAD-a.

Grlić Radman: Strateška važnost

Šef hrvatske diplomatije Grlić Radman je u četvrtak rekao kako je Južna plinska interkonekcija od strateške važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD.

„Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike“, kazao je novinarima nakon sjednice Vlade u Zagrebu.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Čović, prošle godine ocijenio da su strateški jako važni izgradnja navedenog plinovoda i euroatlantske integracije.

Šef hrvatske diplomatije je podsjetio i kako je Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu članica HDZ-a BiH Borjana Krišto, također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

Blinkenovo pismo šefovima diplomatije

Ranije je objavljeno kako je američki državni sekretar Antony Blinken u pismu šefovima diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Gordanu Grliću Radmanu i Elmedinu Konakoviću, zatražio da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi ‘prestao s opstrukcijama’ plinskog povezivanje Hrvatske i BiH, prenijela je Hina pozivajući se na medije u BiH.

Kopiju Blinkenovog pisma najprije su objavili portali u BiH, a autentičnost je za lokalne medije potvrdio ministar vanjskih poslova BiH. U pismu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za „vašu energetsku sigurnost“. Direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda američki državni sekretar označio je čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Zaključio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizaciji, piše agencija.

Ovaj oštar istup američkog državnog sekretara uslijedio je nakon što je prošle godine ambasador SAD-a također prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje plinovoda između BiH i Hrvatske.

U svom nedavnom intervjuu za izdanje Večernjeg lista za BiH Čović je rekao kako ova stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s evropskim direktivama i Evropskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala biti ovisna samo o ruskom plinu koji pristiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije