Potvrđena optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni

Nakon rata tijela četverice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih još uvijek se traga, više od 30 godina nakon zločina.

Navodi optužbe će se dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, dvojice stručnih vještaka te prilaganjem 780 dokaznih materijala (Armin Durgut/PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ratnog načelnika općine Bugojno u srednjoj Bosni Dževada Mlaće i komandanta Armije BiH na tom području generala Selme Cikotića zbog likvidacija i drugih zločina nad zarobljenim Hrvatima.

Prema saopćenju državnoga Suda BiH odbačene su optužbe protiv komandanta 307. brigade Armije BiH Tahira Granića, dok je optužnica protiv Mlaće i Cikotića djelomično potvrđena.

Mlaćo i Cikotić se terete da su kao vodeći ljudi civilnih i vojnih vlasti na području Bugojna tokom 1993. i dijelom 1994. godine prekršili niz pravila međunarodnog humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima i zarobljenim civilima.

Mlaći se na teret stavlja da je zapovjedio ubistvo 23 do 26 zarobljenih Hrvata.

Bivši ministar odbrane BiH Cikotić se, kao komandant Operativne grupe Zapad Armije BiH, tereti da je propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi ubistva i nečovječno postupanje.

Prinudni radovi, mučenja i ubistva

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i protuzakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, stoji u saopštenju Suda BiH.

Nakon rata tijela četverice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih još uvijek se traga, više od 30 godina nakon zločina.

Cikotić se, također, tereti da je propustio spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te, iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije poduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinitelje.

Navodi optužbe će se dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dvojice svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, dvojica stručnih vještaka te prilaganjem 780 dokaznih materijala.

Izvor: Agencije