Helez podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, Goganovića i Damjanovića

Ministar odbrane BiH naveo je da podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog neustavnog obilježavanja 9. janauara kao dana RS-a.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovije Zukan Helez podnio je danas krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, Aleksandra Goganovića i Milana Damjanovića za obilježavanje neustavnog 'dana RS (Fena)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske, zbog neustavnog obilježavanja 9. janauara kao dana RS-a, javlja Fena.

Također je podnio i krivične prijave protiv svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Milana Damjanovića, koji su se nalazi na ceremoniji na ulicama Banje Luke 9. januara.

Naglasio je da je na prijavi radila jedna advokatska kancelarija i da obuhvata nekoliko krivičnih djela, a među njima i udar na ustavni poredak BiH.

Naveo da je krivična prijava protiv Dodika na 16 stranica.

Prethodno je krivičnu prijavu protiv Dodika iz istog razloga podnio i Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Odluke Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dva puta proglasio neustavnim 9. januar kao dan Republike Srpske.

Ustavni sud BiH objašnjava u svojim odlukama da RS može obilježavati svoj dan, ali da to ne može biti 9. januar.

Za stanovništvo koje nisu Srbi, 9. januar 1992. godine označava početak progona i ratnih zločina, dok Srbi slave dan nastanka RS-a.

Ustavni sud BiH nalaže da dogovorom treba doći do nekog novog datuma, koji će biti prihvatljiv svima.

Entitetske vlasti u Banoj Luci poručile su u nekoliko navrata da na to ne pristaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada