EP raspravljao o postizbornoj krizi u Srbiji, zatražena i nezavisna istraga

Na brojne nepravilnosti i izborni inženjering ukazali su i međunarodni posmatrači, čiji se kompletan izvještaj očekuje u narednim sedmicama.

Koalicija Srbija protiv nasilja nastavila je 16. januara sa protestima (EPA)

Eurozastupnici su u u srijedu navečer u Evropskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o “izbornoj prevari u Srbiji”, a dio njih pozvao je države članice Evropske unije da ne prihvate rezultate izbora dok se ta istraga ne okonča, prenosi Hina.

Prijevremeni parlamentarni i djelimično lokalni izbori, uključujući i izbore za Beograd, održani su 17. decembra, a državna izborna komisija proglasila je pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke predsjednika Aleksandra Vučića.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” je, govoreći o brojnim nepravilnostima, optužila vladajuće da su izbori pokradeni, prvenstveno u Beogradu. Na brojne nepravilnosti i izborni inženjering ukazali su i međunarodni posmatrači, čiji se kompletan izvještaj očekuje u narednim sedmicama.

“Nema demokratije bez fer i slobodnih izbora”, poručio je tokom rasprave u EP-u zastupnik zelenih Thomas Waitz, ocijenivši da to nije bio slučaj s decembarskim izborima u Srbiji.

Njegova stranačka kolegica Viola Von Cramon naglasila je da je bila posmatrač na brojnim izborima, ali da u 20 godina nije svjedočila takvoj situaciji kakva je bila u Srbiji tokom decembra.

Spominjući masovne migracije birača SNS-a u Beograd, kao i dovođenje ljudi iz bh. entiteta Republike Srpske, Von Cramon je konstatirala kako je jasno da su izbori ukradeni, a da je postizborna situacija u Srbiji takva da je potrebna međunarodna istraga.

‘Opozicija bi pobijedila na poštenim izborima’

Govoreći o izborima u Beogradu, ona je naglasila da bi opozicija pobijedila da izbori nisu pokradeni, te da se opoziciji onemogućava da Ustavnom sudu Srbije podnese zahtjeve za njihovim poništenjem.

Von Cramon je ocijenila da je i međupartijski dijalog instrument za medijaciju između vlasti i opozicije, te da je EP u toj situaciji kredibilan partner za obje strane.

Slovenski socijaldemokratski zastupnik Matjaž Nemec poručio je da ne može zamisliti budućnost EU-a bez Srbije i njezinih građana kao ravnopravnih članova, ali strahuje da članstvo u EU “možda nije iskren, strateški i krajnji cilj srbijanskog vodstva”.

Koalicija Srbija protiv nasilja nastavila je 16. januara sa protestima koje je počela još 18. decembra i koji su održavani svaku večer do 30. decembra, zbog, kako navode, izborne krađe na proteklim izborima.

Protesti su bili organizovani svakog dana ispred sjedišta Republičke izborne komisije u Beogradu sa zahtjevom da se izbori ponište i ponovo organizuju pod novim, kako u opoziciji kažu, fer i demokratskim uvjetima.

Svi prigovori na izborni proces koje je opozicija podnijela su odbijeni, a od 30. decembra kada je održan posljednji skup, predstavnici Srbije protiv nasilja su svakodnevno ukazivali na izborne malverzacije i mahinacije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada