Ponovo odgođen glavni pretres u slučaju Dodika

Predsjedniku entiteta RS sudi se zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

U Sudu Bosne i Hercegovine odgođen je početak glavnog pretresa Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora entitetskog Službenog glasnika.

Ročište je odgođeno jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija Suda BiH.

Ovo je treći put da se odgađa ročište u ovom slučaju. Glavni pretres odogođen je za 30. januar.

Sud BiH optužnicu protiv Dodika i Lukića potvrdio je početkom septembra. Terete ih za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Za šta se sudi Dodiku?

Dodik i Lukić optuženi su za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, za što im u slučaju osuđujuće presude prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obnašanja dužnosti na kojima se nalaze.

Izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po kojima će se suditi Dodiku i Lukiću nametnuo je aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt 1. jula prošle godine, istovremeno kada je stavio van snage zakone kojima je entitetski parlament, Narodna skupština Republike Srpske pokušala blokirati provedbe njegovih odluka, kao i presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Iako je Schmidt temeljem svojih ovlasti poništio sporne zakone, Dodik je ipak potpisao ukaz o njihovom stupanju na snagu, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku entiteta, pa su tako obojica prekršili zakon.

Ured visokog predstavnika, ad hoc tijelo međunarodne zajednice, osmišljen je kao bi nadgledao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon okončanja četverogodišnjeg rata 1995. godine, s ovlastima intervencije u domaće zakonodavstvo tamo gdje domaći političari ne mogu postići konsenzus oko pitanja važna za nesmetano funkcionisanje države.

U optužnici se navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izvor: Agencije