Hrvatska povrijedila ljudska prava jer nije provela istragu o zlostavljanju u zatvoru

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist zatvorenika koji je ‘teško povrijeđen tokom intervencije zatvorskih čuvara’.

Podnositelj zahtjeva prigovorio je zbog upotrebe prekomjerne sile koju su prema njemu upotrijebili pravosudni policajci (Ivana Ivanović / Pixsell)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da je Hrvatska povrijedila ljudska prava zatvorenika jer nije provela učinkovitu istragu o njegovom zlostavljanju u zatvoru, odnosno incidentu u kojem je teško ozlijeđen tokom intervencije zatvorskih čuvara.

Podnositelj zahtjeva prigovorio je zbog upotrebe prekomjerne sile koju su prema njemu upotrijebili pravosudni policajci u oktobru 2016. tokom pregleda ćelije u zatvoru u Splitu gdje je izdržavao kaznu.

Istu večer nakon incidenta odveden je u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran prelom dva rebra, više ogrebotina i tragova udaraca na lijevoj strani grudnog koša, na području vrata i glave, zbog čega je operisan i ostao hospitaliziran u bolnici osam dana.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je tokom istrage pribavilo zapisnik o uviđaju i medicinsko vještačenje.

Tužilaštvo nije provelo detaljnu istragu

U januaru 2018. odbacilo je podnositeljevu krivičnu prijavu zaključivši da, budući da je medicinsko vještačenje dopustilo mogućnost različitih načina nastanka povreda, nema osnovane sumnje da su mu pravosudni policajci namjerno nanijeli teške tjelesne povrede.

Državno odvjetništvo prijavu je također odbacilo bez pažljivog ispitivanja svih relevantnih činjenica i bez ispitivanja podnositelja i zatvorskih čuvara, iako je raspolagalo medicinskim vještačenjem koje je dopuštalo nekoliko različitih scenarija o mogućim uzrocima povreda podnositelja, prema objašnjenu Evropski sud za ljudska prava.

Stoga je zaključio da istraga nije bila temeljito provedena, što je uzrokovalo povredu Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u postupovnom aspektu.

Evropski sud je konačnom presudom dosudio podnositelju odštetu od 12.000 eura na ime nematerijalne štete i 3.000 eura na ime troškova postupka.

Izvor: Agencije